Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

U GAK Višegradska danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo važan dan za srpsko zdravstvo, jer su do sada roditelji uzorke slali na analizu u inostranstvo i za to su plaćali oko 400 evra.

Lončar je kazao da je reč o najsavremenijoj laboratoriji u okruženju i da će se, osim analiza za novorođenčad iz Srbije, raditi i analize za bebe iz regiona.

“Veoma je važno da se na vreme otkriju metaboličke i endokrine bolesti, kako bi se blagovremeno krenulo sa lečenjem, jer se samo tako bolest može izlečiti ili smanjiti posledice”, rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je naglasio da su zaposleni već obučeni za rad u laboratoriji i da su obuku radili lekari iz Češke, koji su lideri u toj oblasti.

On je dodao da je za adaptaciju prostora i opremanje laboratorije izdvojeno dva miliona evra i da je sve to urađeno iz donacija, a sredstva je obezbedila privatna firma “Superlab”.

Direktorka laboratorije Sanja Stanković rekla je da će se analize raditi svakom novorođenčetu koje se rodi u Srbiji, za koje od roditelja dobiju pristanak.

“Nakon dobijanja dozvole roditelja, uzima se nekoliko kapi krvi novorođenčeta iz pete, materijal se donosi u laboratoriju i u roku od dva dana imamo rezutlate”, naglasila je Stanković.

Te analize u Nacionalnoj laboratoriji radiće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dok će se samo analize uzoraka koje stižu iz inostranstva naplaćivati.

Vlasnik i direktor Superlaba Vladan Kocić kaže da je njihova kompanija društveno odgovorna, da je prepoznala napore Ministarstva zdravlja da srpsko zdravstvo podigne na evropski nivo i da su zbog toga prihvatili da doniraju kompletne radove i opremu.

U više od 50 najrazvijenijih zemalja u celom svetu sprovodi se potpuni i kontinuirani neonatalni skrinig u cilju otkrivanja metaboličkih i endokrinih bolesti.

Jedno od 1.250 novorođene dece boluje od bolesti koje ne mogu da se uoče po rođenju i ako lečenje ne počne odmah, može doći do oštećenja organa,telesnih i psihičkih oboljenja.

Da bi se te bolesti pravovremeno otkrile i adekvatno lečile neophodno je da se uradi rani skrinig novorođenčadi, a krv se uzima između drugog i trećeg dana po rođenju.

Skrining na metaboličke i endokrine bolesti je prva faza u razvoju laboratorije, dok će druga faza biti genetski skrining.

Izvor:Tanjug
Previous ECB zadržala postojeće kamate, Draghi upozorio na moguću deflaciju u evrozoni
Next Dinar bez promene u odnosu na dolar i evro, NBS danas prodala 15 miliona evra

You might also like

Društvo

Maja Ilić: 96% anonimnih prijava je opravdano

Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad Maja Ilić je izjavila da oko 96 odsto zaposlenih koji anonimno prijavljuju probleme na poslu je opravdano.

Društvo

Preuzimanje dnevnog lista “Politika”: Novinarstvo, tiraž i profit najmanji motivi

Danas retko ko sa sigurnošću može reći ko je sadašnji vlasnik najstarijeg dnevnog lista “Politika”.

Društvo

Milan Krkobabić: Neophodna hitna reforma penzionog sistema

Produženje ljudskog života, tehnološki napredak i manjak potrebe za radnom snagom čini sadašnji penzioni sistem neodrživim u budućnosti.