Wall Street zabeležio skok drugi dan zaredom

Wall Street zabeležio skok drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući jačanju rudarskog i energetskog sektora, kao i solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.
Dow Jones ojačao je 0,27 posto, na 18.053 boda, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.100 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,40 posto, na 4.940 bodova.

Na vrednosti su juče dobile akcije u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 2,1 posto, ojačao rudarski sektor.

Sledio je energetski sektor, s usponom od 1,9 posto, zahvaljujući rastu cena nafte jer bi štrajk radnika u kuvajtskom naftnom sektoru mogao smanjiti ponudu na svetskom tržištu.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Stoga je, na primer, cena akcije Johnson & Johnsona porasla 1,5, a Goldman Sachsa 2,3 posto.

S druge strane, zbog razočaravajućih finansijskih rezultata, cena akcije Netflixa potonula je gotovo 13, a IBM-a više od 5,5 posto. To je, među ostalim, i razlog pada Nasdaq indeksa.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

“Ulagači pažljivo prate prihode. Nakon svog rezanja troškova u poslednjih pet godina, trebali bismo konačno videti rast prihoda kompanija”, kaže Chuck Self, direktor u firmi iSector.

No, ni prihodi ni zarade kompanija zasad ne rastu, pa analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi bi mogli pasti 1,3 posto.

Posledica je to visokog kursa dolara, pada cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Zbog toga cene akcija poslednjih dana rastu, iako poslovni rezultati nisu impresivni.

S jučerašnjim rastom, S&P 500 indeks primakao se na samo 2 posto od najviše nivoe u istoriji, dostignute prošloga maja.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 6.405 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,27 posto, na 10.349 bodova, a pariski CAC 1,32 posto, na 4.566 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ko kupuje proizvode iz sive zone, saučesnik je
Next Letovi RyanAir-a uskoro iz Srbije

You might also like

Berza

Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija porasle, najviše u finansijskom i naftnom sektoru, zahvaljući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

Berza

Wall Street: Polovični rast indeksa

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio zbog pada cena akcija u energetskom sektoru, dok je Dow Jones indeks došao do novog rekordnog nivoa šesti dan zaredom.

Berza

Beogradska berza: Najveći promet akcijama Aerodroma u poslednja dva meseca

Skroman promet uz lagani pad indeksa u ponedeljak su obeležili trgovanje na Beogradskoj berzi. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 12,3 miliona RSD (oko 100 hiljada EUR), a indeks Belex15