Trijumfalni povratak Argentine na međunarodna finansijska tržišta

Trijumfalni povratak Argentine na međunarodna finansijska tržišta

Argentina se trijumfalno vratila na međunarodna finansijska tržišta prodajom državnih obveznica, prvom od bankrota 2001. godine, vrednih 16,5 milijardi dolara,  što je rekordna izdavanje vrednosnih papira neke od ekonomija u usponu.

Prema rečima argentinskog ministra finansija Alfonsa Prat Gay-a, Argentina je na aukciji državnih obveznica prikupila nekoliko milijardi dolara više od prvobitno planiranog iznosa, prenosi agencija France press.

“Period bankrota iz 2001. godine je sada definitivno završen”, izjavio je Prat Gay na konferenciji za novinare.

Investitori su, kako je rekao, prihvatili prosečnu stopu povraćaja od 7,2 odsto na obveznice, čiji je rok dospeća u rasponu od tri do trideset godina.

Dve trećine novih investitora su, kako je dodao, iz Sjedinjenih Američkih Država, četvrtina je iz Evrope i po pet odsto sa Bliskog istoka i iz Latinske Amerike.

Deo pozajmljenih sredstava, zvanični Buenos Aires će iskoristiti za isplatu potraživanja prema američkim investicionim fondovima, koji su zahtevali od Argentine punu isplatu dugovanja koja datiraju još od 2001. godine.

“U petak, kada sredstva od prodaje obveznica legnu na naš račun, uplatićemo 9,3 milijarde dolara ovim kreditorima. Postigli smo 220 aranžmana sa kreditorima”, izjavio je argentinski ministar finansija.

Prat Gay je rekao juče da je tražnja investitora za argentinskim obveznicama premašila 60 milijardi dolara, što je nekoliko puta veće od ponude, kojom je, prema prvobitnoj najavi, planirano prikupljanje između 12,5 i 15 milijardi dolara.

Izvor:Tanjug
Previous Mitsubishi lažirao podatke potrošnje goriva, akcije kompanije pale 15 odsto
Next U Bujanovcu i Preševu više birača nego stanovnika

You might also like

Najvažnije vesti

OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

Svetska ekonomija ove godine je na putu najbržeg rasta u poslednjih šest godina, po stopi od 3,5 odsto, ističu u iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Makroekonomija

Kina: Otkriveno nalazište zlata vredno 22 milijardi dolara

Grupacija Shandong Gold je na konferenciji za medije u Pekingu objavila da je u Kini otkriveno najveće nalazište zlata, čije se rezerve procenjuju na 380 tona, a vrednost na 22

Tema dana

Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo bi da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će od sutra do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu