Srbijagas ostvario pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu

Srbijagas ostvario pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu

Srbijagas je u prvom kvartalu ove godine ostvario pozitivan finansijski rezultat od 4,7 milijardi dinara, u odnosu na gubitak od jedne milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

Neto poslovni rezultat u prvom tromesečju, kako se navodi u saopštenju, iznosi 6,0 milijardi dinara, naspram 6,4 milijarde u istom lanjskom kvartalu, dok je neto finansijski rezultat 600 miliona dinara, prema gubitku od 3,2 milijarde dinara, zabeleženom pre godinu dana.

Razlog ovakvog rezultata, dodaje se, leži u činjenici da je, uprkos padu cene gasa sa 350 na 180 dolara za hiljadu kubnih metara, kompanija uspela da održi na približno istom nivou poslovnu dobit, zahvaljujući konstantnom rastu prodaje gasa, čija je potrošnja veća za 5,4 odsto nego u prva tri meseca 2015, i dostigla je 725 miliona metara kubnih.

Foto: Dušan Bajatović, kurir.rs

Foto: Dušan Bajatović, kurir.rs

“Zahvaljujući politici racionalizacije u poslovanju, kompanija je smanjila operativne troškove (bez amortizacije) za 13 procenata, ili za 161 milion dinara”, navodi se u saopštenju.

Izmeštanjem socijalne politike iz preduzeća i povećanim aktivnostima naplate potraživanja, iznos potraživanja za isporučeni a nenaplaćeni gas smanjen je za 50 odsto, sa 4,2 milijarde dinara u 2015. na 2,1 milijardu dinara u prvom kvartalu ove godine.

Iz kompanije ukazuju da je zahvaljujući boljem korišćenju skladišta Banatski Dvor došlo do optimizacije troškova transporta gasa kroz Mađarsku, tako da je prosečni trošak smanjen sa 35,3 dolara na 33,1 dolar, odnosno za 6,4 procenta za transport 1.000 metara kubnih u prvom kvartalu tekuće godine u odnosu na prošlu godinu.

Poređenja radi, u 2014. godini prosečan trošak transporta iznosio je 50,5 dolara za hiljadu metara kubnih u uporednom periodu.

Iz Srbijagasa podsećaju da je i prošlu godinu preduzeće završilo sa pozitivnim poslovnim rezultatom od 2,9 milijardi dinara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Netflix očekuje sporiji rast broja pretplatnika video-streaminga
Next Holandija: Cena sadnica marihuane porasla za više od 300 odsto

You might also like

Industrija

Fabrika Yazaki u Šapcu zapošljava još 100 radnika

Japanska kompanija Yazaki uskoro otvara fabriku u Šapcu i do sada je zaposlila više od 300 ljudi.

Turizam

TUI: Manji neto gubitak u prvoj polovini poslovne godine

Nemački turoperator TUI izvestilo je u ponedeljak da je prvu polovinu poslovne godine zaključio s manjim neto gubitkom nego u istom razdoblju prethodne godine.

Banke i finansije

Credit Agricole Grupa: Prihod u 2017. 6,4 mlrd evra

Neto prihod Credit Agricole Grupe u 2017. godini iznosi 6,5 mlrd EUR, što predstavlja rast od više od 35,5% u poređenju sa 2016. godinom.