Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ukrajine navodi se da je obim trgovine sa Rusijom, koja joj je ranije bila najveći ekonomski partner, počeo naglo da opada 2012. godine.

Udeo Rusije u trgovinskom prometu Ukrajine je pao sa 24,3 na 12,7 odsto u 2015. godini. To je dovelo do gubitka od 98 milijardi dolara, navodi se u dokumentu.

U isto vreme udeo u trgovini sa Evropskom unijom je povećan sa 22,3 na 34,1 odsto, ali se navodi da je primetno smanjen izvoz metala iz Ukrajine u Evropu.

U martu je Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine smanjilo prognoze rasta BDP u prvom polugodištu ove godine sa 1 na 0 odsto, ocenivši da su trgovinska ograničenja koja je uvela Rusija jedan od glavnih negativnih faktora za takva negativna kretanja.

Izvor:N1

Previous Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara
Next Na sastanku ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu postignuto nekoliko dogovora

You might also like

Geopolitika

Orban: Nijedan EU cilj od pre 20 godina nije ostvaren

Evropska unija ide u pogrešnom smeru, ali postoji prilika da se taj blok reformiše i da “Evropa ponovo bude velika”, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban, javlja agencija MTI.

Geopolitika

Hoće li velike sile opet izneveriti Kurde

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i njihovog saveznika Turske zategnuti su zbog američke podrške sirijskim Kurdima. I ruska vlada podržava kurdske grupe poput Stranke demokratske unije, koja je otvorila kancelariju u

Makroekonomija

Istraživanje Feda: Preti nova recesija u SAD-u

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizuje pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači američke centralne banke u San Franciscu.