Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

Najviši vojni zvaničnici NATO i Rusije će se danas sastati u Briselu po prvi put u gotovo dve godine, u pokušaju da ublaže međusobne tenzije oko područja Baltičkog mora, kao i nastavak sukoba na istoku Ukrajine.

Sastanak Saveta NATO-Rusija je prvi koji će se održati nakon što je Rusija 2014. izvršila aneksiju Krima, kad je Severnoatlantska alijansa u znak protesta praktično prekinula sve odnose sa Moskvom, prenela je agencija AFP.

U međuvremenu su se odnosi Alijanse i Rusije dodatno pogoršali zbog ruskih vazdušnih udara u Siriji, kao i zbog dva incidenta prošle nedelje između američkih i ruskih vojnih aviona iznad Baltičkog mora.

Ambasadori 28 država članica NATO će se sastati sa ruskim zvaničnicima danas u Briselu, a na sastanku će biti reči o Ukrajini, unapređenju vojne saradnje i ratu u Avganistanu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru.

“Incidenti prošle nedelje na Baltičkom moru, gde su se ruski avioni neprofesionalno i opasno približili jednom američkom brodu i avionu, naglašavaju značaj otvorenih vojnih komunikacija”, izjavio je Stoltenberg.

Predstavnik Rusije na današnjem sastanku Aleksandar Grušsko je najavio da će iskoristiti tu priliku da protestuje protiv aktivnosti Alijanse na njenim zapadnim granicama.

“Dešava se nagomilavanje vojnih snaga na području Baltičkog mora, što je sa našeg stajališta apsolutno neopravdano”, rekao je Gruško i dodao: “Odnosi NATO i Rusije su veoma loši.”

Izvor:Tanjug

Previous Srpski proizvodi sve interesantniji Poljacima
Next Ko kupuje proizvode iz sive zone, saučesnik je

You might also like

Geopolitika

Turske snage blokirale NATO bazu Indžirlik

Oko 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je vazduhoplovnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javljaju jutros lokalni mediji.

Društvo

Rusija: Protesti širom zemlje, traži se ostavka premijera Medvedeva

Najmanje 100 osoba zadržano je u pritvoru u centru Moskve, uključujući opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, tokom demonstracija, koje su u tom gradu i širom Rusije ogranizovane protiv korupcije vladinih zvaničnika,

Geopolitika

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.