Okončan štrajk u Kuvajtu, cene nafte u padu

Okončan štrajk u Kuvajtu, cene nafte u padu

Cene nafte na svetskim tržištima su jutros u padu za više od 2,0 odsto nakon što je okončan štrajk zaposlenih u naftnoj industriji Kuvajta.

Nafta ‘brent’ na Londonskoj berzi pojeftinila je skoro 2,50 odsto i trguje se po ceni oko 43 dolara za barel.

Sindikat radnika u naftnom sektoru Kuvajta otkazao je danas generalni štrajk i odlučio da se radnici vrate na posao, nekoliko sati posle najnovijeg apela koji im je uputio vršilac dužnosti ministra nafte.

“U znak poštovanja prema emiru i odanosti prema njemu… odlučili smo da otkažemo generalni štrajk”, navodi se u zvaničnom saopštenju sindikata, čime je okončana akcija koja je podržala cene nafte, prenosi agencija Frans pres.

Sindikalci su, u saopštenju objavljenom na Tviteru, naveli da “veruju emiru…u pogledu zaštite prava naftnih radnika”, dodajući da će se danas vratiti na posao.

Ova neočekivana odluka došla je samo nekoliko sati nakon što su čelnici sindikata na konferenciji za novinare najavili da će nastaviti štrajk, pošto su sve njihove žalbe odbijene.

Sindikalne vođe su insistirale na tome da će štrajk okončati tek nakon što svi njihovi zahtevi budu ispunjeni u celini, uključujući ukidanje odluke o planiranom smanjenju plata i beneficija.

U današnjem saopštenju se ocenjuje da je štrajk bio “izuzetno uspešan”, da je vlastima preneta poruka radnika o njihovim pravima, i istovremeno se upozoravaju nadležni da ne preduzimaju bilo kakve akcije prema radnicima koji su učestvovali u obustavi rada.

Štrajk, koji je počeo u nedelju, doveo je do pada proizvodnje sirove nafte i gasa Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za više od polovine.

Kuvajtska produkcija sirove nafte pala je tokom sindikalne akcije sa 3,0 miliona barela dnevno na samo 1,5 miliona, a prerada je prepolovljena na 520.000 barela dnevno sa nivoa od 930.000 barela dnevno, navodi francuska agencija.

Vršilac dužnosti ministra nafte Anas al-Saleh pozvao je radnike u televizijskom intervjuu u utorak uveče da se vrate na posao i da počnu pregovore s vlastima.

“Ne možemo da sednemo za pregovarački sto dok traje štrajk. Vratite se na posao i dođite na pregovore”, poručio je Saleh putem privatne Al-Rai satelitske televizije.

Izvor:Agencije
Previous Saxo objavila trojni sporazum sa Wallstreet CN-om i LeanWorkom
Next Koliko bi ljudi od 40 godina trebalo da rade?

You might also like

Berza

Dinar bez značajnije promene, u sredu 122,58 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u sredu, 4. maja će biti 122,5815, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na poslednji radni dan pre praznika.

Berza

Produktna berza: Blagi rast cena soje

Prva nedelja oktobra na Novosadskoj „Produktnoj berzi“ donosi neznatno pomeranje cena trgovanih roba.

Berza

Srednji kurs dinara 119,13

Dinar je danas oslabio za 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,1355 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.