NATO i Rusija saglasni u jednom: Između dve strane postoji ogromno nepoverenje

NATO i Rusija saglasni u jednom: Između dve strane postoji ogromno nepoverenje

Prvi sastanak Saveta NATO i Rusije za poslednje dve godine pokazao je da između dve strane postoje nepremostive razlike, izjavio je danas šef NATO-a Jens Stoltenberg.

On je rekao da je na sastanku, koji je trajao 90 minuta duže od predviđenog vremena, bio prilika za “iskrenu i ozbiljanu” raspravu o situaciji u Ukrajini, pitanja vojnih aktivnosti Alijanse i Rusije, kao i o bezbednosnoj situaciji u Avganistanu.

“NATO i Rusija imaju duboke i istrajne razlike u stavovima a današnji sastanak to nije promenio”, jaan je bio Stoltenberg.

Sastanak je, prema njegovim rečima, organizovan u sedištu NATO-a s ciljem da se razmene mišljenja i o drugim pitanjima kao što je unapređenje “mehanizama smanjenja rizika od vojnih aktivnosti”, prenosi AP.

Rusija ne oseća neprijatnost zbog odsustva stalnog dijaloga sa NATO-om

Za sada nema pozitivnih planova Rusije i NATO-a, a novi susret Saveta moguć je uz stvarnu zainteresovanost dve strane, rekao je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško.

Gruško je dodao da je međusobno poverenje Rusije i Alijanse nemoguće bez smanjenja vojne aktivnosti NATO-a u blizini granica Rusije.

“Rusija ne oseća neprijatnost zbog odsustva stalnog dijaloga sa NATO-om zbog postojanja stalnih kontakata sa njenim državama-članicama“, izjavio je Gruško nakon zasedanja Saveta Rusija—NATO u Briselu, prenosi Sputnik.

Prema njegovim rečima, SAD su vršile pritisak na Rusiju usmerivši razarač „Donald Kuk“ ka rejonu Kaljiningrada i Rusija će preduzeti sve mere predostrožnosti za sprečavanje pokušaja upotrebe vojne sile

Prošle sedmice Amerika je optužila Moskvu da njeni avioni kruže iznad razarača američke mornarice u Baltičkom moru, ali je rusko Ministarstvo te optužbe odbacilo.

Savet NATO-Rusija je osnovan 2002. godine kao forum za konsultacije između nekadašnjih neprijatelja iz Hladnog rata, ali poslednji put su se sastali u junu 2014. godine, kada je Kremlj pripojio Krim i time pooštrio odnose sa zapadom.

NATO je takođe suspendovao saradnju sa Rusijom zbog Krima i podrške Rusije oružanom sukobu u istočnoj Ukrajini.

Izvor:Agencije
Previous Novi Sad: Nepi Real Estate kupio parcelu kod Spensa za rekordnih 3,8 milijardi dinara
Next Mitsubishi lažirao podatke potrošnje goriva, akcije kompanije pale 15 odsto

You might also like

Geopolitika

Uzbekistan: Šavkat Mirziojev v.d. predsednika

Uzbekistanski parlament imenovao je danas premijera Šavkata Mirziojeva za vršioca dužnosti predsednika, javila je danas agencija Interfaks.

Geopolitika

Obama odbio da potpiše produženje sankcija Iranu

Američki predsednik Barak Obama odbio je da potpiše zakon o produženju sankcija Iranu, ali je dozvolio da postane zakon.

Geopolitika

Odmrzavanje odnosa Rusije i Turske menja situaciju u Siriji?

Potezi koje vuče Turska, dosadašnji najveći oslonac sirijske opozicije, jedan su od većih zaokreta u petogodišnjem građanskom ratu u Siriji.