Ko kupuje proizvode iz sive zone, saučesnik je

Ko kupuje proizvode iz sive zone, saučesnik je

Miroslav Đinović iz Poreske uprave rekao je da građani moraju biti svesni da nelegalnom kupovinom proizvoda saučestvuju u šteti koju nanosi siva ekonomija.

On je, ilustrujući koliko je stanje alarmantno, naveo da u Srbiji oko 130.000 potencijalnih poresekih obveznika posluje u sivoj zoni.

“U Srbiji posluje oko 470.000 registrovanih obveznika, a procene NALEDA su da ih je oko 30 odsto u sivoj zoni. To znači da Poreska uprava mora da kontroliše njih više od 600.000”, naveo je Đinović na konferenciji u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Business info groupe.

Za toliki broj obveznika, dodao je, nedostaju inspektori, i na terenu i u kancelariji.

“Imamo nedovoljne kapacitete, ali i materijalna sredstava”, rekao je on, istakavši da su od početka godine poreznici rešili 70-ak slučajeva neregistrovanioh delatnosti.

“Ali ne rešavamo ih tako što ih masakriramo, da ne mogu da obavljaju delatnost, nego ih uterujemo u legalne tokove”, naveo je i dodao da je krajnje vreme da Poreska uprava zauzme mesto u sistemu državne uprave, jer je bez poreznika dobro funkcionisanje države nezamislivo.

S druge strane, pored represije,Đinović je poručio da je veoma važno podizanje društvene svesti o tome da bi trebalo učestvovati u suzbijanju sive ekonomije.

siva ekonomija

“Svest koja po pitanju aktivnog učestvovanja mora biti na višem nivou. Morate da znate da, ako kupujete proizvode iz sive zone, vi ste saučesnik, bez obzira da li ste preduzetnik. Tim pre što ti proizvodi često nisu jeftiniji, već je samo budžet na gubitku, i cela populacija”, ocenio je Đinović.

Objasnio je da, ako građani nemaju svest o sivoj ekonomiji, ne može da čudi ni što nema dovoljno puteva, niti vrtića, “pa se ljutimo zašto čekamo po nekoliko godina da bi dete krenulo u vrtić”.

Đinović je naglasio da je Poresku upravu Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji obavezao da aktivno učestvuje u borbi protiv sive ekonomije, koja će se, prema njegovim rečima, intenzivirati kad i Zakon o inspekcijskom nadzoru u punom obimu skupi na snagu krajem ovog meseca.

“U Srbiji posluje oko 470.000 registrovanih obveznika, a procene NALEDA su da ih je oko 30 odsto u sivoj zoni. To znači da Poreska uprava mora da kontroliše njih više od 600.000”, naveo je Đinović na konferenciji u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Business Info groupe.

Za toliki broj obveznika, dodao je, nedostaju inspektori, i na terenu i u kancelariji.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine
Next Wall Street zabeležio skok drugi dan zaredom

You might also like

Društvo

Beograd i Bela Palanka: 50.000 dinara razlike u plati

Prosečna februarska neto plata u zemlji iznosila je 44.450 dinara, a razlika između najviše i najniže prosečne zarade u Srbiji bila je 50.054 dinara.

Društvo

Wikileaks: CIA špijunirala izbore u Francuskoj 2012. godine

Prema dokumentu koji je objavio Wikileaks, Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) naložila je svojim agentima da prikupe informacije o predsedničkim izborima u Francuskoj 2012. godine.

Politika

Procurele informacije o TTIP

Evropska komisija moraće da se konsultuje s američkim vlastima pre usvajanja novih zakonskih predloga, piše u dokumentima o trgovinskim pregovorima SAD i EU.