Francuska na ime neplaćenog poreza traži od McDonald’sa 300 miliona evra

Francuska na ime neplaćenog poreza traži od McDonald’sa 300 miliona evra

Poreske vlasti Francuske optužile su McDonald’s da je preusmeravao dobit preko luksemburške filijale i time izbegavao njegovo plaćanje Francuskoj.


Francuske porezne vlasti poslale su McDonalds’u račun od 300 miliona evra za neplaćeni porez na dobit, koju je, smatraju, taj lanac restorana povukao preko filijale u Luksemburgu, objavio je poslovni časopis L’Expansion.

Kako piše taj list, a prenosi Reuters, porezne vlasti optužile su taj američki lanac restorana brze hrane da je koristio filijaluu u Luksemburgu – McD Europe Franchising – kako bi preusmeravao dobit u zemlje s nižim porezima i to na način da je prekomerno zaračunavao francuskom delu poslovanja korišćenje branda i ostale usluge.

McDonalds France odbio je komentarisati najnoviji razvoj situacije u aktuelnoj istrazi poreznih vlasti u Francuskoj, o kojoj se prvi put saznalo 2014. godine.

Foto:www.novosti.rs

Foto:www.novosti.rs

“McDonalds je jedan od najvećih platiša poreza na dobit u Francuskoj i ponosni smo na to”, saopšteno je iz te grupe u utorak. McDonalds je od 2009. godine u Francuskoj platio 1,2 milijarde evra poreza te je investirao dodatnih milijardu evra, kreiravši 10.000 radnih mesta.

U januaru 2014. godine McDonald’s je potvrdio da su francuske kancelarije te kompanije tri meseca ranije pretražili porezni službenici, nakon što je L’Expansion objavio da se sumnja u transferisanje 2,2 milijarde evra izvan zemlje radi izbegavanja plaćanja poreza.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Koliko bi ljudi od 40 godina trebalo da rade?
Next Obrt od šverca 10 milijardi evra

You might also like

Kompanije

EPS: Nastavlja se projekat obnove malih hidroelektrana

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije najavilo je nastavak projekta obnove malih hidroelektrana.

IT

Nepoznata firma kupila domen za 135 miliona dolara

ICANN, regulatorno telo koje je nadležno za dodelu top level domena, sprovelo je aukciju za prodaju top level domena .web.

Energetika i naftna industrija

Glencore povećao ponudu za rudnik uglja Rio Tinta u Australiji

Britansko-švajcarska kompanija Glencore dostavila je rudarskom divu Rio Tintu novu ponudu za kupovinu rudnika uglja u australijskom Novom Južnom Walesu, nastavljajući time nadmetanje s kineskim Yancoalom za tu imovinu, objavljeno