Beogradska berza: Nastavak silaznog trenda, solidan promet obveznica

Beogradska berza: Nastavak silaznog trenda, solidan promet obveznica

Treći dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, dok je ukupan promet u trgovanju bio solidnih 270,9 miliona RSD (2,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je za trećinu procenta na 606 poena.

Najprometnija akcija bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je zabeležio realizaciju od 11,8 miliona RSD što je najveći dnevni promet ove hartije u tekućoj godini. Najveći deo današnjeg trgovanja ostvaren je na nivou od 900 RSD što je rast od 1,5% u odnosu na juče. Akcije Aerodroma od početka godine beleže minus od 22% i predstavljaju najvećeg gubitnika u indeksnoj korpi Belex15.

Energoprojekt holding (ENHL) je ojačao 0,1% na 1.011 RSD uz promet od 3,9 miliona RSD, dok se Naftna industrija Srbije (NIIS) oporavila pola procenta na 603 RSD uz realizaciju od 1,2 miliona RSD. Bečejski Sojaprotein (SJPT), drugi dan zaredom, zabeležio je oštru korekciju od 2,3% na 840 RSD uz neveliki promet.

Posle dužeg vremena, Komercijalna banka (KMBN) je registrovala solidan promet od 3,5 miliona RSD, spustivši se 2,8% na 1.410 RSD. Zemunski proizvođač pesticida, Galenika Fitofarmacija (FITO), blago je porastao na 2.500 RSD uz promet od 1,5 miliona RSD, dok je realizaciju od 0,9 miliona RSD, po prosečnoj ceni od 1.153 RSD, registrovala prioriritetna akcija AIK banke (AIKBPB). Solidan promet od 0,6 miliona RSD ostvario je Impol Seval (IMPL) koji se zadržao na nivou od 1.900 RSD.

Ponovo su veliki doprinos prometu dale državne obveznice. Obveznica denominovana u evrima, RSO15125, koja dospeva na naplatu 20. oktobra 2020. godine zabeležila je promet od skoro 2 miliona EUR. Obveznica stare devizne štednje, A2016, ostvarila je promet od 14,4 hiljade EUR uz prinos od 5,98%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Energoprojekt ugovorio nove poslove u Ruandi i Ugandi
Next Kineski He Steel želi još tri fabrike

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Bez želje za rizikom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog slabosti globalne ekonomije, dok je jačanje jena izazvalo pad cena japanskih akcija za više od 2

Berza

Wall Steeet: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza skliznuli s rekordnih nivoa jer su se pod pritiskom našle akcije tehnološkog, energetskog i industrijskog sektora.

Svetske berze

Wall Street: Rezultati Microsofta, Alphabeta i Amazona podigli indekse

Na Wall Streetu su u petak cene akcija znatno porasle, najviše u tehnološkom sektoru, nakon što su američki tehnološki divovi objavili bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.