Barel nafte preko 45 dolara, pad proizvodnje u SAD šestu nedelju uzastopno

Barel nafte preko 45 dolara, pad proizvodnje u SAD šestu nedelju uzastopno

Cene nafte su na međunarodnim tržištima krajem dana premašile nivo od 45 dolara za barel zahvaljujući neočekivano velikom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama šestu nedelju uzastopno.

Na londonskom je tržištu cena barela “brent” nafte porasla 3,51 odsto, na 45,45 dolara, dok je američka WTI poskupela 3,21 odsto, na 42,40 dolara po barelu.

Cene nafte su jutros oštro pale nakon okončanja štrajka zaposlenih u naftnom sektoru Kuvajta. U međuvremenu je Ministarstvo energetike (EIA) u sredu objavilo rast zaliha sirove nafte za 2,1 miliona barela, na 538,6 miliona barela u nedelji koja se završila 15. aprila, što je manje od 3,1 miliona barela koliko je objavio Američki naftni institut (API) kasno sinoć.

Podaci EIA su takođe pokazali da je ukupna američka dnevna proizvdnja nafte smanjena za 24.000 barela. To je šesta uzastopna nedelja pada proizvodnje.

Podršku cenama nafte pružaju i podaci o padu proizvodnje u Nigeriji i Iraku za oko 750.000 barela dnevno, što je otprilika polovina kvote procenjene prekomerne ponude na svetskim tržištima.

Izvor:Agencije
Previous U Bujanovcu i Preševu više birača nego stanovnika
Next Dinar u stagnaciji, NBS intervenisala na deviznom tržištu

You might also like

Berza

Evropske berze porasle, naftni sektor najviše

Na evropskim berzama u utorak se cene akcija stabilno kreću na najvišim nivoima u pet meseci, pri čemu je najviše porastao naftni sektor nakon poslovnih rezultata BP-a.

Berza

Evropske berze zatvorile u različitim pravcima, cene nafte porasle, dolar ojačao

U fokusu investitora na berzama širom sveta je završetak redovnog mesečnog sastanka lidera američke centralne banke. Pažnju su privukli i novi podaci koji ukazuju na rast inflacije u SAD, što bi mogao

Svetske berze

Azijske berze: Funta iznad 1,30 dolara zbog rasta berzi

Na azijskim berzama i u utorak su, drugi dan zaredom, cene akcija snažno porasle jer je ulagače ohrabrio rekordni nivo S&P 500 indeksa na Wall Streetu, a nadaju se i novim