Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i oporavku cena nafte cene akcija na Na Wall Streetu su u ponedeljak porasle.

Dow Jones ojačao je 0,60 posto, na 18.004 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 2.094 boda, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 4.960 bodova.

Dow Jones juče se po prvi put nakon devet meseci probio iznad psihološki važne nivoe od 18.000 bodova, a na vrednosti je dobilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Najviše su, 1,5 posto, porasle cene akcijaa u energetskom sektoru, zahvaljujući oporavku cena nafte.

Nakon neuspešnog sastanka najvećih svetskih proizvođača nafte, koji u nedelju u Dohi nisu postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje, juče su cene ‘crnog zlata’ prvo pale više od 5 posto.

No, nakon vesti o štrajku radnika u kuvajtskom naftnom sektoru, do kraja dana nadoknadile su sve početne gubitke.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Stoga je, na primer, cena akcije proizvođača igračaka Hasbroa skočila više od 5 posto.

S druge strane, zbog razočaravajućih finansijskih rezultata, cena akcije Netflixa potonula je 12, a IBM-a gotovo 5 posto.

Uprkos solidnom rastu berzovnih indeksa, ulagači su na oprezu, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenila samo 6,1 milijarda akcijaa, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 6,9 milijardi.

Ulagači su oprezni jer je u jeku sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja čini se neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 6.353 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 10.120 bodova, a pariski CAC 0,26 posto, na 4.506 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Posao iz snova za one koji prođu test ličnosti
Next Azijske berze na najvišim nivoima u pet meseci

You might also like

Svetske berze

Evropske berze na putu da zabeleže najveći nedeljni dobitak

Na evropskim berzama u petak se trguje oprezno, nakon četiri dana uzastopnog rasta cena akcija, dok su berzanski indeksi na putu najvećeg nedeljnog dobitka u više meseci.

Berza

ESMA: Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrednima

Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini novoizdatih digitalnih valuta, eksperimentalnom i nereguliranom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Berza

Srednji kurs danas 118,0810 dinara za evro

Zvanični srednji kurs iznosi danas 118,0810 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.