Stan na Petoj Aveniji platili 2,7 miliona dolara

Stan na Petoj Aveniji platili 2,7 miliona dolara

Raspodela imovine bivše SFRJ konačno je nastavljena, a Beograd traži da se isprave loši dogovori. Diplomatski kvadrati u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju su stavljeni na prodaju.

Proces raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije konačno je “otkočen” na sastanku u Skoplju, održanom pre dve nedelje, kada je postignut dogovor o prodaji pet nekretnina od koje bi Srbija trebalo da dobije 35 miliona dolara, pišu Večernje novosti.

Predstavnici pet nekadašnjih republika SFRJ složili su se da se prikupe ponude za DKP kvadrate u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju, za koje se procenjuje da vrede između 70 i 80 miliona dolara. Od novca dobijenog prodajom, Srbiji, po sporazumu o sukcesiji, treba da pripadne 39,5 odsto.

Naš predstavnik u Mešovitom komitetu za sukcesiju DKP imovine bivše SFRJ, generalni sekretar MSP Veljko Odalović, kaže da će se na ovaj način Srbija rešiti i velikih troškova koje je decenijama imala za održavanje i čuvanje ovih objekata.

“Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan od 1992. i propada, mesečno nas je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara. Na sastanku u Skoplju tražili smo da nam se posle prodaje prvo taj novac vrati, a ostatak podeli između naslednica, po dogovorenim kvotama”, objašnjava Odalović za “Novosti”.

U Njujorku će na prodaju biti stavljena i zgrada u kojoj je trenutno smeštena naša misija pri UN, a u Tokiju ambasada, koju koristi Srbija. Odalović objašnjava da je ova zgrada procenjena na 16 miliona dolara, ali da je u zemljotresima toliko oštećena da su potrebna ogromna sredstva da bi se sanirala. Na prodaju će ići i ambasada u Bernu, koju takođe mi koristimo, kao i zgrada u Bonu, koju niko ne koristi, a mi snosimo troškove održavanja.

U Skoplju je dogovoreno da se započne procedura prodaje još četiri nekretnine za koje niko od sukcesora nije bio zainteresovan da ih preuzme – u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. Naša strana iznela je i niz konkretnih zahteva kako bi se u dosadašnjoj raspodeli imovine ispravile neke očigledne nepravde.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

Na primer, prema Odalovićevim rečima, utvrđeno je da se neka imovina vodi kao da je koristi Srbija, a ona zapravo – ne postoji:

Objekti u Islamabadu i Kampali nisu više u našem posedu, organi tih država su ih uzurpirali. Navedeni su objekti i u Pnom Penu i Kampali, a njih nema. Ambasada u Sudanu pripala je Hrvatskoj, i oni je traže, a mi nismo u njenom posedu i sada pokušavamo da to rešimo s vlastima u Kartumu.

Odalović podseća na to da su, od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada podeljena 72 objekta, a ostalo je još 51. Većinu neraspodeljenih objekata koristi Srbija, ili ih održava, zbog čega imamo ogromne troškove.

Poseban slučaj je Varšava, gde je Srbija izgubila spor sa starim vlasnicima i morala je da napusti zgradu u kojoj je bila smeštena ambasada:

“Sud nam je naložio i da platimo 8,5 miliona dolara za naknadu štete. Naš zahtev je da te troškove snose sve naslednice SFRJ, jer ta zgrada nije bila predmet raspodele u sukcesiji. Stari vlasnici vode spor i za vraćanje rezidencije u Varšavi, i očekujemo da se zemlje sukcesori uključe”.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina
Next Kazna od preko 60 miliona dinara zbog rada na crno

You might also like

Najvažnije vesti

Građevinska direkcija Srbije: Novi stan za novi početak, posebni benefiti za kupce

Građevinska direkcija Srbije izgradila je dve nove zgrade u naselju „Dr Ivan Ribar“ na Novom Beogradu.

Nekretnine

Karići planiraju izgradnju “Tesla grada” u Beogradu i stanove za 500 evra po kvadratu

Kompanija BK grupa (Dana holdings) najavila je da planira izgradnju socijalnih stanova čija bi ukupna površina bila oko tri miliona kvadratnih metara, a cena manja od 500 evra po kvadratu.

Nekretnine

Cene nekretnina u Vojvodini nikad niže, koštaju kao polovni auto

Kuće u Vojvodini sve su jeftinije i dostupne su i za 1.600 evra, jer iz sela beže mladi koji u potrazi za boljim životom rasprodaju porodična imanja koja nema ko