OPEC-ov ćorsokak i tržište u rasulu

OPEC-ov ćorsokak i tržište u rasulu

Sporazum OPEC razmatran u Dohi tokom vikenda na kraju je odbijen posebno od strane Saudijske Arabije koja je želela da uključi Iran. 

 

 

Foto:www.cbw.ge

Foto:www.cbw.ge

Po treći put zaredom, OPEC je u osnovi pokazao svetu da nije u stanju da dođe do bilo kakvog sporazuma u ​​ovoj fazi, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Saxo Banci, Ole Hansen i dodaje da razvodnjeni sporazum razmatran u Dohi tokom vikenda na kraju je odbijen posebno od strane Saudijske Arabije koja je želela da uključi Iran. Tako da sada na tržištu imamo rasulo.

 

Kako navodi stručnjak Saxo banke tržište je palo za 5%. Neko bi stvarno mogao da pomisli da je trebalo da padne i više, ali kako on ističe, glavni razlog za činjenicu je to što smo zapravo videli neke znake podrške i da pravi fokus u proteklih nekoliko meseci i nije toliko bio OPEC, jer su održavali što je moguće veću proizvodnju.

Foto:www.gdeinvestirati.com/US oi production

Foto:www.gdeinvestirati.com/US oi production

 

Ali to nije uticalo na niske cene koje smo imali priliku da vidimo kod drugih proizvođača koji imaju velike troškove, posebno u Severnoj Americi, gde SAD trenutno usporava proizvodnju. Po Hansenovom mišljenju, slabija cena će od sada očigledno ubrzati smanjenje proizvodnje u SAD, jer će dodatno udaljiti proizvođače od nivoa u kome je uloženo jednako zarađenom i imaće negativan uticaj na proizvodnju koja pruža podršku.

 

Foto:www.cdn.iraqinews.com

Foto:www.cdn.iraqinews.com

Rizik po blisku budućnosti leži očigledno u činjenici da je Saudijska Arabija počela sastanak naglasivši da bi ona mogla da poveća proizvodnju za milion barela u kratkom roku, ako bude potrebe za tim, tako da postoji bojazan da bi mogao da izbije još jedan rat oko snabdevanja unutar OPEC-a, kaže Hansen.

 

Ako se to dogodi, onda bi očigledno nafta mogla lako ponovo da dostigne nivo od 30 dolara, od kog smo snažno odskočili ranije tokom godine. Ali ako se to ne bude desilo, mislim da će tržište onda biti u defanzivi tokom prvih nekoliko dana. Hansen kaže da je poznato da postoji  veliki broj zabeleženih dugih pozicija na tržištu, posebno na tip nafte brent, ali i dugih pozicija na WTI naftu. Ovo bi u tom slučaju trebalo prilagoditi. Nivo cene za WTI na koji on pazi je 37,50 dolara. Odatle postoji linija trenda koja dolazi iz nedavnih padova. Ako se ne prekine taj trend onda ćemo se suočiti sa nivoom od 35 dolara.

 

Foto:gdeinvestirati.com/WTI

Foto:gdeinvestirati.com/WTI

 

Kada je reč o nafti tipa brent, kako ističe Hansen došlo je do tražnje tokom noći na 40 dolara, što predstavlja  psihološki nivo. Ako se padne ispod toga, suočićemo se sa linijom trenda podrške na 39 dolara. Ako to ne uspe, onda ćemo opet ići na dole, potencijalno oko 36,5 dolara.

 

Foto.www.gdeinvestirati.com/Brent

Foto.www.gdeinvestirati.com/Brent

 

Sveukupan zaključak je da je tržište ponovo pod pritiskom, ali nije u pitanju velika promena na tržištu, jer je rebalans u toku i to se, pre svega, dešava negde drugde. I sve dok se to bude dešavalo,  investitori će na duže staze niže cene posmatrati kao priliku za kupovinu, zaključuje Hansen.

 

 

 

Izvor:Gdeinvestirati

 

Previous Azijske berze na najvišim nivoima u pet meseci
Next Socijalne firme u Srbiji u zapećku

You might also like

Berza

Produktna berza: Nastavljen rast cena robe, pšenica poskupela više od 8 odsto

Trgovanje na produktnoj berzi u Novom sadu u ovoj nedelji obeležili su količinski rast prometa i više cene robe.

Berza

Srednji kurs danas 118,0313 dinara za evro

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,0313 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Bitcoin jutros dostigao vrednost od 17.000 dolara

Kripto valuta bitcoin definitivno je zaludela ceo svet svojim vrtoglavim rastom, koji poslednjih dana dobija galopirajuće razmere.