IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina

IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromesečju prihode od 18,7 milijardi dolara, što je 4,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najmanje u poslednjih 14 godina.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u ponedeljak, neto dobit IBM-a pala je u proteklom kvartalu oko 14 posto, na 2,01 milijardu dolara, dok je u istom lanjskom tromesečju iznosila 2,33 milijarde.

Najveća globalna uslužna tehnološka firma, s više od 350.000 zaposlenih u svetu, u dubokoj je tranziciji, pa joj prihodi padaju već 16 kvartala zaredom.

Već se duže vreme u restrukturiranju nastoji rešiti delova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti.

Foto: Freeimages

Foto: Freeimages

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromesečju oko 14 posto na godišnjem nivou.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih delova te 105 godina stare kompanije.

Prihodi u uslužnom i hardverskom segmentu pali su u prvom ovogodišnjem tromesečju za 4,3, odnosno 21,8 posto na godišnjem nivou.

To je razočaralo ulagače, pa je cena akcije tog tehnološkog diva u ponedeljak na Wall Streetu pala gotovo 5 posto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sve veća popularnost obveznica za dijasporu
Next Stan na Petoj Aveniji platili 2,7 miliona dolara

You might also like

IT

Cisco očekuje rast prihoda za naredni kvartal, akcije u snažnom plusu

Američka tehnološka kompanija Cisco nadmašila je očekivanja analitičara, objavivši solidne rezultate poslovanja u poslednjem tromesečju.

Tema dana

Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja

Za većinu od 10 firmi u restrukturiranju kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca predložen je unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), rečeno u agenciji Beta u Vladi Srbije.

Kompanije

Norwegian air uvodi letove za SAD po ceni od 65 dolara

Norveška aviokompanija Norwegian planira da uvede niskobudžetne transatlantske letove između Evrope i SAD-a na deset novih ruta po ceni i od 65 dolara, čime će povećati pritisak na američku i evropsku