Daimler nema proizvod za takmičenje sa Tesla Motorsom

Daimler nema proizvod za takmičenje sa Tesla Motorsom

Iako nemački proizvođač automobila Daimler ima u svojoj ponudi vrhunska vozila, oštra konkurencija iz Silicijumske doline nudi nešto više. Teslin Model 3 za masovno tržište poslednji je u nizu koji ugrožava poziciju Daimlera, a akcionari ove kompanije počeli su da iskazuju zabrinutost.

Akcionari Daimlera prošle srede su izrazili zabrinutost povodom pretnje koju za kompaniju predstavljaju konkurenti iz Silicijumske doline.

Tesla zabeležio 300 hiljada vozila u pretprodaji

Foto: Tesla Motors

Foto: Tesla Motors

Jedan od akcionara požalio se da nemačka grupacija trenutno nema alternativu za modele proizvođača električnih automobila Tesla Motors, piše Financial Times.

Teslin Model 3 je povoljni automobil namenjen masovnom tržištu. Skoro 300.000 klijenata u pretprodaji je platilo 1.000 američkih dolara za nabavku ovog Teslinog vozila.

Još jedan akcionar kompanije Daimler požalio se menadžmentu: “Mi nemamo proizvod kojim bismo mogli da se takmičimo sa ‘Teslom’. Dugoročno gledano, imamo neka sjajna vozila, ali u ovom trenutku ona su virtuelna.“

Treći akcionar je rekao da ne postoji odgovarajuća evropska konkurencija Teslinom najnovijem modelu.

Četvrti je upitao da li se Daimler, matična kompanija Mercedes-Benza, prerano rešio svojih akcija u Tesli. Daimler je kupio udeo u Tesli od 9,1 odsto u maju 2009, pre izlaska američkog proizvođača na berzu. Te akcije je prodao u oktobru 2014, ostvarivši tako dobit od 780 miliona dolara. Ove godine je vrednost Teslinih akcija porasla za oko 10 odsto.

Izvršni direktor nemačke kompanije Dieter Zetsche kazao je da će 2017. Mercedes u prodaji imati deset hibridnih vozila sa utičnicom za struju (plug-in) i obećao da će, pre kraja decenije, predstaviti električni automobil koji može da pređe 500 kilometara uz samo jedno punjenje.

Teslin Model 3 može uz jedno punjenje da pređe 215 milja, tj. 346 kilometara.

Izvor: Kurir, Financial Times
Previous Nebojša Katić: Uvek će biti država koje ne misle dalje od ponedeljka
Next Sertić: Sa HBIS-om ćemo raditi proizvode višeg stepena obrade

You might also like

IT

Samsung zabeležio pad vrednosti od 14,3 milijardi dolara

Akcije kompanije su pre samo dve nedelje, na krilima objave Samsung Galaxy Note7 telefona dostigle najviši nivo u njenoj istoriji.

Saobraćaj

Dubai najprometniji aerodrom za međunarodni saobraćaj

Dubai je još uvek najprometniji aerodrom u svetu za međunarodni saobraćaj sa 83,6 miliona putnika 2016. godine.

Trgovina

Online prodaja podigla prihode Wal Mart-a

Najveći američki trgovinski lanac, Wal Mart, objavio je rezultate poslovanja za drugi kvartal neznatno iznad očekivanja tržišta, ali su akcije na jučerašnjem trgovanju ipak zabeležile pad od 1,6% na 79,7