Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

Pad berzanskih indeksa u Rusiji posledica je neuspešnih pregovora proizvođača nafte na jučerašnjem sastanku u Dohi.

Ruski berzanski indeksi su danas pali, pošto vodeći svetski proizvođači nafte nisu uspeli na sastanku u Dohi da dogovore ograničavanje proizvodnje, što je stvorilo dodatne probleme za rusku privredu koja uveliko zavisi od “crnog zlata”.

Moskovski berzanski indeks RTS, izražen u dolarima, pao je rano jutros za četiri odsto, dok je drugi indeks, MICEX, pao za više od jedan odsto.

Ruska valuta rublja je oslabila je preko tri odsto prema dolaru i evru, nakon oporavka proteklih nedelja usled stabilizacije cena nafte i očekivanja da će biti postignut dogovor između ključnih naftnih proizvođača.

Neuspeh pregovora u Dohi će, prema ocenama analitičara, našteti ruskoj valuti.

“Čini se da će, srednjoročno gledano, na tržištu preovladavati osećanje razočaranosti”, saopštili su analitičari ruske banke VTB Kepital.

Ruska ekonomija je u dubokoj recesiji, delimično zbog pada cena nafte, i polagala je velike nade u postizanje sporazuma o ograničavanju proizvodnje.

Na jučerašnjem sastanku u Dohi, Saudijska Arabija je odbila ograničavanje proizvodnje, poručivši da dogovor mora da obuhvati sve članice OPEC-a, uključujući i regionalnog rivala, Iran, koji je bojkotovao pregovore.

Izvor: Tanjug
Previous Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao
Next Sinteza 728x90

You might also like

Berza

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.

Berza

Telekom isplaćuje dividendu 20. jula

Državna telekomunikaciona kompanija, Telekom Srbija, isplatiće akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti u sredu, 20. jula, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

Svetske berze

Azijske berze pale, evro snažan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija skliznule s najviših nivoa u 10 godina zbog slabosti kineskog i južnokorejskog tržišta, dok sekurs evra prema dolaru čvrsto drži na najvišim nivoima u dva meseca.