Reciklažom starih uređaja od zlata, srebra i bakra Apple zaradio preko 40 miliona dolara

Reciklažom starih uređaja od zlata, srebra i bakra Apple zaradio preko 40 miliona dolara

Na koje sve načine Apple zarađuje novac, može se videti iz njihovog godišnjeg ekološkog izveštaja koji se pojavio na internetu.

Pored 61 milion funti čelika, aluminijuma, stakla i drugih industrijskih materijala dobijenih od starih gedžeta, Apple je „povukao“ i 2204 funti zlata. To čini ukupno 1102 tone plemenitog metala, a sa trenutnom cenom zlata od 1230 dolara po unci, to čini čak 40 miliona dolara bogatstva koje se dobije izvučeno iz matičnih ploča i drugih komponenti odbačene elektronike.

Kako navodi The Refining Company, čak devet dolara plemenitog metala nalazi se u svakom desktop računaru, a Trevor Kil procenjuje da se u iPhone telefonu nalazi 25 do 30 mg zlata (vrednosti oko jedan dolar). Zlato se najčešće koristi u konektorima i ponekad u pinovima komponenti. Imajući vidu da Apple prodaje milione Mac, iPhone i iPad uređaja, nije ni čudo da je veliki broj odbačenih proizvoda koji ulaze u program reciklaže pravi rudnik zlata. Pored toga, Apple je zaradio i veliku svotu novca od srebra i bakra na isti način.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmark
Previous Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff
Next Engleska: Fudbalski klubovi zaradili rekordnih 3,4 milijarde funti

You might also like

Kompanije

Nove pogodnosti za investitore u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je da će grad Beograd na narednoj sednici Skupštine grada, 7. juna, usvojiti Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

IT

Samsung vraća mobilni telefon na preklop

U Južnoj Koreji spremaju se da lansiraju u javnost novi Samsung W2017 – novi model mobilnog telefona na preklop, prenose mediji.

Transport

Air Serbia: Više od 100.000 sedišta za jeftinije letove

Air Serbia, nacionalna aviokompanija Republike Srbije, u okviru svoje nove promotivne akcije za ranu kupovinu aviokarata nudi povoljne cene za putovanja u periodu od 10. septembra do 15. decembra, navodi