Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade

Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade

Vlada krši američki Ustav sprečavajući Microsoft da obavesti hiljade klijenata kako vlada traži uvid u njihove emailove i druge dokumente, ističe su u tužbi.

Microsoft Corp. je tužio američku vladu zbog prava da upozori svoje klijente kada federalna vlada gleda njihove e-mailove, što je najnoviji u nizu sukoba tehnološke industrije i Washingtona.

U tužbi, koja je podnesena u četvrtak, tvrdi se kako vlada krši američki Ustav sprečavajući Microsoft da obavesti hiljade klijenata da vlada traži uvid u njihove emailove i druge dokumente, piše Reuters.

Vlada time krši četvrti amandman koji uspostavlja pravo pojedinaca ili kompanija da znaju ako vlada uzima njihovu imovinu, ali i Microsoftovo pravo na slobodu govora koje štiti prvi amandman, piše u tužbi.

Microsoftova tužba usredsređena je na pohranjivanje podataka na udaljene servere, a ne lokalno na ličnim računarima, za što Microsoft kaže da je otvorilo novo područje gde vlada ima pristup elektronskim podacima.

Ova je tužba najnoviji sukob između tehnoloških firmi i američke vlade oko toga koliko ličnih podatake treba vladi pomoći u nadzoru.

Foto: www.flickr.com

Foto: www.flickr.com

Microsoft u tužbi navodi da je u proteklih 18 meseci dobio 5.624 zahteva od čega u 2.576 slučajeva Microsoft nije mogao objaviti da vlada kroz naloge i druge zakonske odredbe traži podatke o klijentima. Većina zahteva se odnosi na pojedince, ne i firme, i ne sadrži datum kada bi nadzor bio završen.

Microsoft i druge kompanije su pre dve godine dobile pravo da objave niz vladinih zahteva. No, ovaj slučaj ide puno dalje, tražeći da im se dopusti da obaveste pojedine kompanije i pojedince da vlada traži podatke o njima.

Od američkih kompanija se sve više traži da dokažu da štite privatnost klijenata. Ti su se zahtevi intenzivirali nakon što je Edward Snowden 2013. razotkrio da vlada rutinski kontroliše telefonsku i kompjutersku komunikaciju građana puno više nego što se mislilo. Tako Twitter npr. vodi sudski proces na sudu u Severnoj Karolini zbog javne objave vladinih zavhteva za informacijiama o korisinicima.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Danas potpisivanje ugovora za Železaru Smederevo
Next Šta kažu stručnjaci o subvencijama MSP sektoru

You might also like

Banke i finansije

OTP preuzeo Vojvođansku banku za 125 miliona evra

Mađarska OTP banka kupila je u petak 100% vlasništva u Vojvođanskoj banci i NBG Leasingu za 125 miliona EUR, dok se zaključenje transakcije očekuje do kraja ove godine.

Kompanije

Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu

Američki tehnološki div Apple i finansijski div Goldman Sachs spremaju se da lansiraju zajedničku kreditnu karticu, izvestio je Wall Street Journal (WSJ).

Kompanije

Poljski LOT kupuje Croatia Airlines

Poljska avio–kompanija LOT pregovara o kupovini Croatia Airlines.