Jelena Jovanović: Malo bi bilo da školujemo i 10 puta više programera

Jelena Jovanović: Malo bi bilo da školujemo i 10 puta više programera

Srpska informatička industrija prošle godine je izvezla proizvode i usluge vredne oko 420 miliona evra. Taman toliko je “težilo” i domaće tržište.

Srpski san je da do 2022. i domaću potrošnju i izvoz dupliramo.

Da bismo to i postigli, moramo da obrazujemo mnogo više stručnjaka, da država omogući upotrebu javnih podataka, elektronskih faktura u sektoru malih i srednjih preduzeća… Analize konsultantskih kuća kažu da, i kada bi sa naših fakulteta izlazilo i deset puta više stručnjaka, ne bi se zadovoljile potrebe u ovoj industriji, pišu Večernje novosti.

U informacinim tehnologijama trenutno posluje skoro 2.000 preduzeća koja upošljavaju 17.700 ljudi. U svetu smo već poznati po razvoju embedid sistema, onih koji su ugrađeni u neki drugi sistem i omogućavaju njegov bolji rad, i to u energetici i industriji zabave, ali i po razvoju aplikacija.

“Konkurentne cene rada visokoobrazovanih stručnjaka iz svih oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija postavile su Srbiju u centar interesovanja najvećih svetskih kompanija”, kaže Jelena Jovanović iz Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije.

foto: youtube.com

foto: youtube.com

“Sektor IT rešenja je najkompleksniji, ali za državu i celokupnu industriju najvažniji, jer je potrebno u sopstveni proizvod uložiti i vreme i novac i osetiti kada je najbolji momenat za plasiranje. Ako ste sve ove uslove ispunili, vaše tržište je globalno. Softver je jedini proizvod za koji imamo kapacitet da ga izvezemo u Kinu, Kanadu, Ameriku, jer ga možete umnožiti beskonačno mnogo puta”, kaže ona.

Zaključak studije OECD-a je da bi jaka tehnička znanje, zajedno sa razvojem finih veština i dubljeg razumevanja poslovnih procesa, Srbiji dali vodeću poziciju za privlačenje IT operacija u inostranstvu. A čak i ako obrazovni sistem iznenada počne da školuje deset puta veći broj diplomaca, programera i softverskih inženjera, ne bi bilo dovoljno da zadovolji potrebe IT industrije.

“Srbija se u najnovijoj studiji konsultantske kuće “Prajs voterhaus Kupers” našla na samom vrhu liste najatraktivnijih lokacija za gradnju novih i proširenje postojećih centara poslovnih procesa”, dodaje Jelena Jovanović.

“Ako želimo da nam IT tržište bude vredno milijardu evra, neophodno je da raste stopom od 12 odsto. A ako hoćemo i toliki izvoz, potreban nam je strateški pristup kako pomoći domaćoj industriji da pronađe svoje mesto na globalnom tržištu, ali i jasni stavovi šta donose tehnološki pravci u narednih pet godina. Za sve to je bitno da školujemo više IT profesionalaca”, navodi ona.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropa: Jeftini automobili zbog velikih popusta
Next Beogradska berza: Skroman promet, Impol iz Sevojna porastao 9,3 odsto

You might also like

Društvo

Kako se izvući iz minusa u nekoliko koraka

Shvatite situaciju jako ozbiljno, ali budite svesni da postoji izlaz.

Kompanije

Dimitrije Boarov: Srbija da razmišlja kako da proda udeo u Fiatu

Država je u Fiatu u svojevrsnom “prividnom sukobu interesa”, gde kao “suvlasnik” firme teži ka ostvarenju profita, a kao država treba da zaštiti “nacionalne interese”. Srbija bi zbog toga već

Najvažnije vesti

Cene nafte prošle nedelje pale 4 odsto

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje pale oko 4 odsto, skliznuvši blizu najnižih nivoa u dva meseca, nakon novih naznaka da je proizvodnja i dalje znatno veća od potražnje.