Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Zbog nedovoljnog odaziva birača na italijanski referendum koji je održan u nedelju, a čiji je cilj bio zaustavljanje offshore industrije nafte i plina u neposrednoj blizini obale, propao je,pokazali su prvi službeni podaci.

To je olakšanje za premijera Mattea Renzija, koji je pozvao glasače da ne izlaze na referendum, ocenivši ga nepotrebnim i štetnim za ekonomiju.

Odaziv nakon celodnevnog glasanja bio je oko 30 posto, prema preliminarnim podacima koje je objavilo Ministarstvo unurašnjih poslova, a to je znatno niže od 50 posto plus jednog glasa potrebnih da bi referendum bio validan.

Referendumsko pitanje bilo je treba li vlada zaustaviti izdavanje dozvola za offshore bušenje tj. istraživanje nalazišta nafte i plina na moru, u području do 22 kilometara od obale.

foto: blogs.ucl.ac.uk

foto: blogs.ucl.ac.uk

Već nedeljama traje rasprava između zaštitnika okoline, poslovnog sveta i vlade, oko toga koliko vremena naftne kompanije mogu crpiti na moru, na priobalnim platformama smeštenima na manje od 12 nautičkih milja (22 kilometara) od italijanskih plaža.

Očekuje se da će neuspeh referenduma omogućiti naftnim firmama, prvenstveno italijanskoj energetskoj firmii Eni da koristi bušotine do njihovih iscrpljenja, kao što predviđa novi zakon koji je stupio na snagu u januaru.

Da je na referendumu izglasano “da”, to bi značilo ukidanje zakona i vraćanje ograničenoj eksploataciji u trajanju predviđenom koncesijom koja, zavisno od lokacije, ističe između 2018. i 2034. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dimitrije Boarov: Smanjite poreze umesto "bacanja para narodu iz helikoptera"
Next Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

You might also like

Kompanije

Srbija u Indiji ugovorila poslove vredne dva miliona evra

Kompanije iz Srbije, koje su učestvovale na međunarodnom sajmu prehrambene industrije World Food India 2017, dogovorile su nove izvozne poslove vredne oko dva miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije

Kompanije

Novi tender ili postepeno ulaganje u “Sava centar”?

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas „Sava centar” i razgovarao sa zaposlenima i predstavnicima sindikata o poslovanju i planovima za budućnost.

Kompanije

Napred Razvoj preuzeo 16,7% akcija Energoprojekta

U ponudi za preuzimanje akcija Energoprojekt holdinga (ENHL), okončanoj u ponedeljak, Napred razvoj sa povezanim licima je prikupio 1,8 miliona akcija odnosno 16,7% od ukupnog broja, saopštio je Centralni registar