Hoću da investiram i zaradim. Koji je izbor?

Hoću da investiram i zaradim. Koji je izbor?

Biti štediša ili investitor danas nije  lako. U šta da uloži neko ko ne želi da oroči novac na rekordno niskim kamatnim stopama u banci ?

 

 

Ekonomska situacija u svetu nije sjajna, Evropa ima problema sa bankarskim sektorom i usporenom privrednom aktivnošću, u Kini je osetno usporio rast na 6,9 odsto što ima snažnog uticaja na pad globalne tražnje.

Godina je počela velikim oscilacijama na tržištima kapitala, američki FED je napokon krenuo sa podizanjem ključnih kamatnih stopa, Evropska centralna banka i dalje, sa ne baš dobrim rezultatima, upumpava novac u sistem ne bi li podstakla trošenje i privrednu aktivnost. Srbija je po mnogo čemu dugo bila van glavnih tokova, ali u poslednje vreme sve više deli njihovu sudbinu, uz, neizbežno, svoje specifičnosti.

Foto: Freeimages

Foto: Freeimages

Svet je preplavljen jeftinim novcem, banke uvode negativne kamate, štednja nikad, čini se, nija bila potcenjenija. Tako su godine u kojima smo u Srbiji mogli da računamo na dvocifrene kamate na štednju davno za nama.

Srpsko tržište kapitala muči se sa vrlo ograničenim brojem kvalitetnih kompanija vrednih ulaganja, kurs dinara slabi a vremenom je nestalo i poverenje ulagača, što je jedna od važnih karika koja pokreće lokalnu berzu.

 

 

U šta, dakle, da ulaže neko ko ne želi da oroči novac na rekordno niskim kamatnim stopama u banci ili oni koji su na primer prodali nasleđenu imovinu ili ozbiljni privrednici koji žele da investiraju svoj profit?

 

Šta možete očekivati od različitih vidova štednje i investiranja:

 

Sinteza

Tabela:Prinos na ulaganja

 

Berza

  • Prosečan investitor sa osnovnim predznanjem i uz pomoć kvalitetnog brokera: oko 10 – 15 odsto godišnje
  • Investitori sa naprednim znanjem i tehnikama trgovanja: 20 – 30 procenata godišnje
  • Profesionalni investitori: 40 – 80 odsto godišnje

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Beogradska berza ima veoma malih broj kvalitetnih kompanija za ulaganje, investira se u dinarima (rizik deviznog kursa) a prisutna je i velika nelikvidnost tržišta. Poslednjih godina je domaći investitori iz pomenutih razloga sve više izbegavaju i prelaze na poznate svetske berze.

 

Globalne berze

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net

Prednosti: Jednostavno i jeftino ulaganje direktno preko trgovačke platforme, investira se u valutama EUR ili USD čime se eliminiše kursni rizik usled nestabilnog dinara, veoma brza konverzija investicije u keš (ogromna likvidnost), mogućnost da se zarađuje i kada berzanske cene padaju, ogroman izbor velikih svetskih kompanija i finansijskih instrumenta (akcije, obveznice, zlato, srebro, nafta, valute, poljoprivredni proizvodi…)

Nedostaci: Potrebno praćenje i analiziranje investicija, izbegavati nelicencirane brokerske kompanije koje nisu pod regulacijom Komisije hartije od vrednosti Srbije, rizično investirati u male i nepoznate kompanije

Dakle, svaki vid investiranja ima svoje dobre strane ali i rizike. Prinos i rizik su uvek proporcionalni.

A kako se to radi u svetu?

Građani u zemljama razvijenog sveta uglavnom preferiraju dinamičnije investiranje na berzi pa s toga možda ne čudi podatak da čak 60 odsto domaćinstava u SAD investira direktno na berzi. Takođe, tamošnji penzioni fondovi štede i prave prinos za svoje korisnike skoro isključivo investirajući na berzi. Značajan broj građana poverava svoj novac profesionalcima na upravljanje (asset management) koji uz učešće u dobiti znaju da isporuče i vrlo dobar neto prinos za klijenta.

 

Foto:www.sinteza.net/Sinteza platforma

Foto:www.sinteza.net/Sinteza platforma

Licencirana brokerska kuća Sinteza Invest Group je po prvi put donela u Srbiju model trgovanja kao u razvijenim zemljama sveta – savremena platforma sa direktanim elektronskim pristupom svim globalnim berzama, automatsko saldiranje transakcija, izuzetno niske cene po transakciji, novac uplaćujete u domaćoj banci, a ono što je veoma važno je da ulagač ima profesionalnu podršku na sajtu Sinteza.net gde se nalaze najnovije vesti, analize, investicione ideje, forum…

 

Vrhunska platforma i alati

 

Foto:www.pbs.twimg.com

Foto:www.pbs.twimg.com

Sinteza Invest Group nudi jednu od najsavremenijih trgovačkih platformi na svetu “Trader Workstation Sinteza”(TWS) potpuno besplatno. Asortiman finansijskih proizvoda je ogroman – 24 zemlje, 100 globalnih berzi, 30.000 proizvoda a jedini u Srbiji nude mogućnost trgovanja tokom čitavog dana 7 dana u nedelji.

Ukratko, investitor konačno preko regulisanog brokera ima mogućnost direktnog trgovanja na skoro svim najvažnijim globalnim berzama i to akcijama, obveznicama, opcijama, fjučers ugovorima, ETF-ovima, Forex, CFD ugovorima, zlatom, srebrom, naftom…

 

Na koji način je možete koristiti i koje su Vam sve mogućnosti na raspolaganju, možete se informisati na linku OVDE

Ukoliko želite da počnete trgovanje na svetskim berzama to možete uraditi na linku OVDE.

Portal Gdeinvestirati.com će Vas u narednim tekstovima uvesti u svet investiranja iz fotelje.

 

Izvor:Gdeinvestirati
Previous Doha: Nema dogovora o ograničavanju proizvodnje nafte, sledeći sastanak u junu
Next U poreskim oazama sakriveno skoro 1.400 milijardi dolara američkih kompanija

You might also like

Najvažnije vesti

NBS zadržala referentnu kamatu od 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4 odsto, saopštila je centralna banka.

Makroekonomija

Privredni rast Srbije bi u ovoj godini mogao biti znatno iznad prognoziranih 1,8 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) smatra da nedavno objavljeni rezultati statističkog zavoda ukazuju na to da postoji prostor da privredni rast u ovoj godini bude znatno iznad februarske prognoze od 1,8

Najvažnije vesti

Mali akcionari AIK banke nezadovoljni ponuđenom cenom, prete tužbom

Da bi postao stoprocentni vlasnik AIK banke, biznismen Miodrag Kostić mora da otkupi 8,1 odsto akcija ove banke od malih akcionara, koji su nezadovoljni ponuđenom cenom.