Evropske berze: Glavni indeksi u zelenom, cene nafte se oporavile

Evropske berze: Glavni indeksi u zelenom, cene nafte se oporavile

Neuspeh dogovora izvoznika nafte u Dohi o ograničavanju proizvodnje nije iznenadio investitore na globalnim tržištima kapitala. Nakon početnih gubitaka, glavni indeksi na evropskim berzama su se tokom dana oporavili i prvi trgovački dan ove nedelje zatvorili u pozitivnoj teritoriji.

Glavni indeks nemačke berze DAX u ponedeljak je dobio na vrednosti 68,74 popena, odnosno 0,68 odsto. Francuski CAC40 je ojačao 0,26 odsto a londonski FTSE100 0,15 odsto.

Indeks italijanske berze FTSE MIB porastao je 0,55 odsto, dok je španski IBEX35 zatvorio na 8881,60 poena što je za 0,35 odsto više u odnosu na petak.

Nakon što juče u glavnom gradu Katara nije postignut dogovor između 16 proizvođača nafte o ograničavanju proizvodnje tog energenta jer je Saudijska Arabija insistirala da u sporazumu učestvuju sve zemlje OPEC-a, uključujući Iran, koji je nekoliko puta ponovio da neće zamrzavati proizvodnju dok ne dostigne nivo pre sankcija, cene nafte su pale za skoro 7 odsto. Međutim tokom dana cene su se stabilizovale.

Na londonskom je tržištu cena barela na zatvaranju tržišta iznosila 42,74 dolara što je pojeftinjenje za 1,1 dolar odnosno 2,5 odsto u odnosu na prethodno trgovanje. Američka WTI nafta je pala 1,16 odsto i trguje se po ceni 39,89 dolara za barel.

“Pitam se šta bi eventualni dogovor o zamrzavanju nivoa proizvodnje suštinski promenio, jer kako reče omanski ministar za energetiku, mnogi proizvođači nafte, izuzev Irana, već su na vrhuncu svojih proizvodnih kapaciteta. Dogovor o zamrzavanju proizvodnje na sadašnjim nivoima ne bi pomogao da se značajno brže smanji ponuda na tržištu”, napisao je u zabelešci Fawad Razaqzada, analitičar u Forex.com.

Izvor:Agencije

Previous Beogradska berza: Skroman promet, Impol iz Sevojna porastao 9,3 odsto
Next Beogradski sajam zapošljavanja: Prijave na ponuđena radna mesta mogu se uputiti i sutra preko web-stranice NSZ

You might also like

Berza

Evropske berze INTRADAY: Akcije na novim najvišim nivoima

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija vodećih evropskih firmi dostigle nove najviše nivoe u protekle dve nedelje, najviše zahvaljujući dobitnicima akcija poput nemačke banke Commerzbank i francuskog konglomerata Bouyguesa koji su

Berza

Wall Street: S&P 500 ojačao, Apple vredi 1.000 mlrd dolara

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nastavku oporavka tehnološkog sektora, pri čemu je Apple postala prva kompanija u svetu s tržišnom vrednošću od 1.000 milijardi dolara.

Berza

Dinar bez promene prema evru, ojačao u odnosu na dolar

Vrednost dinara dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 122,9064 dinara za jedan evro.