Danas potpisivanje ugovora za Železaru Smederevo

Danas potpisivanje ugovora za Železaru Smederevo

Danas će ministar privrede Željko Sertić i predsednik kineske kompanije Hesteel Yu Yong, potpisati kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u Železari prisustvovaće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života.

Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije Hesteel za kupovinu Železare Smederevo, koja je jedina dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra, a premijer Vučić je neposredno posle toga izjavio da očekuje podršku Brisela ovoj privatizaciji.

Direktor “Železare Smederevo” Bojan Bojković izjavio je da se danas potpisuje ugovor o kupovini sredstava železare, a novi vlasnik će potpuno preuzeti železaru nakon prelaznog perioda od oko dva meseca.

Kineska kompanija Hesteel je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

foto: 24sata.hr

foto: 24sata.hr

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hesteela u 2015. godini iznosio je 43,7 milijarde dolara. 

Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini, Hesteel je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ako Velika Britanija izađe iz EU, snosiće posledice
Next Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade

You might also like

Najvažnije vesti

Goša Montaža smanjila gubitak u prvih šest meseci, dividenda u sredu

Montažno preduzeće Goša Montaža uspelo je poveća prihode i smanji gubitak u prvih šest meseci u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju finansijski izveštaji ove kompanije.

Najvažnije vesti

Delta se širi u hotelijerstvu, poljoprivredni biznis kotira na berzi

Kompanija Delta holding otkrila je namere o kupovini i gradnji novih hotela u regionu.

Kompanije

Montenegro bonus izgubio licencu za naftu

Regulatorna agencija za energetiku Crne Gore (RAE) oduzela je državnom preduzeću Montenegro bonus licencu za obavljanje delatnosti skladištenja naftnih derivata koja je važila do 2. novembra 2019. godine.