Prepolovljene cene oraha i badema na svetskim tržištima

Prepolovljene cene oraha i badema na svetskim tržištima

Pad potražnje na velikim tržištima poput Kine i Sjedinjenih Država spustio je cene orasa i badema sa rekordnih visina zabeleženih u 2015.

Tako se prosečna cena badema na tržištima u SAD, koja su međunarodni standard, kreće od 2,5$ do 3 dolara za funtu (llb=0.45 kg), dok je početkom prošle jeseni zbog četvorogodišnje suše u Kaliforniji koja u globalnoj proizvodnji badema učestvuje sa 80 odsto, cena premašila 5 dolara po funti.

Oko 40 odsto američke proizvodnje badema odlazi na tržišta Azije. Iako je u očekivanju rasta cena bilo spekulativne kupovine u Kini, ukupna prodaja na kineskom tržištu odgovarala je usporavanju domaće ekonomije. Pored toga, zbog pada cena nafte smanjena je tražnja koštunjavog voća na Bliskom istoku a Indija je već imala nagomilane zalihe.

Zbog naglog rasta cena koštunjavog voća tražnja je pala i u Sjedinjenim Državama u kojima je popularno bademovo mleko.

I na cenu oraha je uticala slaba potražnja iz Kine, te mu je cena pala sa oko 5,50 dolara za funtu, na 2,80 dolara po funti.

Cene obadema i oraha preračunate u dinare po važečem srednjem kursu NBS.

1 kg badema = od 5.51$ do 6.61 $ = od oko 601 DIN – 721 DIN

1 kg orasa = 6.17 USD = oko 673 DIN

Izvor: Agencije

Previous Evro oslabio, prvi pad zlata u tri sedmice, srebro najisplativiji metal u protekloj nedelji
Next Predsednik Nikolić sa Rohanijem u Teheranu

You might also like

Berza

Kurs dinara: U ponedeljak 122,63 dinara za jedan evro

Vrednost dinara je neznatno promenjena prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,6305 dinara za jedan evro.

Svetske berze

Azijske berze porasle peti dan zaredom, blagi rast dolara

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle peti dan zaredom jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Berza

Evropske berze pod pritiskom pada cena sirovina

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcijaa pale zbog pada cena sirovina i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.