Evro oslabio, prvi pad zlata u tri sedmice, srebro najisplativiji metal u protekloj nedelji

Evro oslabio, prvi pad zlata u tri sedmice, srebro najisplativiji metal u protekloj nedelji

Cena zajedničke evropske valute prema američkoj protekle je nedelje oslabila 1,1 odsto na 1,1284 dolara, dok je u odnosu na japansku evro oslabio 0,4 odsto, na 122,70 jena.

Zahvaljujući rastu cena akcija na svetskim berzama i smanjenoj averziji investitora prema riziku, dolar je u protekloj nedelji ojačao 0,6 odsto prema japanskoj valuti na 108,75 jena. Početkom nedelje dolar je koštao 107,63 jena što je bio njegov najniži nivo prema japanskoj valuti u 17 meseci.

Niz podataka iz Kine podstakao je nadanja da se rast druge po veličini svetske privrede stabilizuje nakon dužeg perioda usporavanja.

Zahvaljujući tome, blago je smanjena averzija investitora prema rizičnijoj imovini.

“Raspoloženje u pogledu rizika uglavnom je pozitivno, što ulagači koriste kao razlog za preusmeravanje sa valuta s nižim prinosom, poput evra i jena”, kaže Yujiro Goto iz japanske Nomure.

Japansku je valutu dodatno pritisnula izjava guvernera Haruhika Kurode da je japanska centralna banka spremna uvesti dodatne podsticajne mere budu li očekivanja u vezi inflacije i dalje pokazivala slabljenje cena.

Analitičari smatraju da nema razloga za slabljenje dolara jer će američka centralna banka samo usporiti tempo povećanja kamata, dok će ECB i Bank of Japan duže vremena voditi labavu monetarnu politiku, što je na sastanku G20 u Vashingtonu potvrdio i Mario Draghi rekavši da će “Evropska centralna banka nastaviti da čini sve što je potrebno za podizanje inflacije, te da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na aktuelnom ili nižem nivou tokom dužeg vremenskog perioda“.

Oscilacije na tržištima valuta su bile predmet rasprava. Na tržištima vlada opšte mišljenje da je američka centralna banka pošela prećutno slabiti dolar kako bi se globalna finansijska tržišta stabilizovala i time omogućila postepeno podizanje kamatnih stopa u SAD. Tako je japanski ministar finansija Taro Aso u četvrtak rekao da je preneo Amerikancima “svoju veliku zabrinutost” zbog “oštre jednostrane aprecijacije jena prema dolaru”.

Foto:www.ebay.com

Foto:www.ebay.com

Srebro “zlatnog” sjaja

Cena zlata je poslednjeg trgovačkog dana protekle nedelje porasla 0,50 odsto, na 1233,99 dolara za uncu, zbog opreza investitora pred današnji sastanak najvećih proizvođača nafte u Dohi.

Međutim, zlato je na nedeljnom nivou pojeftinilo 0,8 odsto, što je prvi nedeljni pad cene zlata od druge polovine marta.

Najprofitabilniji plemeniti metal na tržištima je protekle nedelje bilo srebro koje je u petak poskupelo 0,9 odsto, na 16,31 dolara po unci. Tokom nedelje vrednost mu je porasla 6 odsto.

Cena paladijuma je prošle nedelje porasla 5,4 odsto a platine 2 odsto.

Izvor:Agencije

 

Previous Proizvodnja nafte se zamrzava do 1. oktobra na nivou iz januara?
Next Prepolovljene cene oraha i badema na svetskim tržištima

You might also like

Najvažnije vesti

Produktna berza: Najveći deo prometa činila soja, slaba prodaja kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je činila više od 70 odsto ukupnog prometa robe što je razlog da je ukupna finansijska vrednost prometa duplo veća u odnosu na

Berza

Srednji kurs danas 119,22 dinara za evro

Dinar je danas zadržao gotovo istu vrednost koju je imao juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,2282 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. 

Berza

Evropske berze: Poslovni rezultati zabrinuli indekse

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su neke kompanije, poput BT-a, razočarale svojim kvartalnim poslovnim rezultatima.