Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa, najveći svetski proizvođač dragog kamenja, očekuje da do 2019. tražnja na globalnom tržištu dijamanata premaši ponudu, saopštila je kompanija na predstavljanju godišnjeg izveštaja za 2015.

Tom prilikom je i rečeno da je ruski proizvođač prošle godine iskopao dijamanata ukupne težine 38,3 miliona karata, što je povećanje od 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Rast se zahvaljuje poboljšanoj proizvodnji u postojećim rudnicima i puštanjem u rad dva nova rudnika sa potencijalno velikim depozitima dragog kamenja, prenosi “Tihookeanska Rusija”.

Takođe je saopšteno da je Alrosa, koja zajedno sa De Beers-om kontroliše skoro dve trećine globalnog tržišta , povećala zalihe dijamanata na 43,6 miliona karata.

Uprkos slabijim kretanjima na svetskom tržištu dijamanata, ruski gigant je povećao prodaju nebrušenih dijamanata za 3 odsto. Finansijska vrednost izvezenih dijamanata povećana je za 8 odsto, dostigavši cifru od 3,4 milijarde dolara (224,5 milijardi rubalja).

Alrosa, te naftne kompanije Rosnjeft i Bašnjeft su najverovatniji kandidati za privatizaciju u ovoj godini, izjavio je u martu ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

Izvor:Agencije
Previous Netanijahu: Izrael nikad neće vratiti Golansku visoravan Siriji
Next Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

You might also like

Najvažnije vesti

Akcije Fiata oštro pale nakon optužbi za manipulaciju štetnim gasovima

Akcije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pale su više od 14 odsto nakon vesti da je američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) optužila kompaniju za korišćenje softvera koji omogućava prekomerne emisije

Najvažnije vesti

Građanima od danas isplata dividendi od akcije Aerodroma

Građani koji su na dan 31. decembra 2015. posedovali besplatne akcije Aerodroma Nikola Tesla dobiće danas i dividendu u iznosu od 18,61 dinar po akciji.

Poslovni prostor

Goldman Sachs: Frankfurt postaje finansijsko središte umesto Londona

Frankfurt je postao sedište finansijskih kompanija nakon Brexita, potvrdio je Goldman Sachs nakon potpisivanja zakupa novog poslovnog prostora u Frankfurtu.