Wall Street: Najbolji nedeljni rezultati u poslednjih mesec dana

Wall Street: Najbolji nedeljni rezultati u poslednjih mesec dana

Cene akcija na Wall Street-u juče su blago oslabile, ali na nedeljnom nivou proteklih pet trgovačkih dana su bili najuspešniji od početka marta.

U petak je Dow Jones oslabio 0,16 odsto, dok je S&P 500 pao 0,10 odsto a Nasdaq indeks 0,16 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones i Nasdaq indeks ojačali su 1,8 podsto, dok je S&P 500 porastao 1,6 odsto. Akcije na američkoj berzi tokom protekle nedelje su dobile široku podršku iz rasta cena nafte sirovina i ,boljim nego se očekivalo, korporativnim zaradama.

Jučerašnji pad indeksa uglavnom je posledica pada cena akcija u energetskom sektoru, za 1,3 odsto, zbog pada cena nafte jer su ulagači oprezni uoči sastanka najvećih svetskih proizvođača ′crnog zlata′ u nedelju u Dohi.

Proteklih sedmica cene su nafte snažno rasle, podstičući i tržište kapitala, jer se očekuje da će najveći svetski proizvođači, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Ali, investitori su sada oprezni jer nisu sigurni da će se u Dohi postići dogovor koji bi značajnije smanjio razliku između velike ponude i oslabljene potražnje.

“Ulagači su se odlučili na predah, s obzirom na priličan pad cena nafte. One i dalje značajno utiču na očekivanja na tržištima akcija”, kaže Jim Paulsen, analitičar u fondu Wells Capital Management.

Tržište je juče bilo pod pritiskom i zbog pada cene akcije Applea za 2 odsto, nakon vesti da će taj tehnološki div nastaviti sa smanjenom proizvodnjom iPhonea zbog slabe potražnje.

Investitore je zabrinuo i oštar pad dobiti Citigroupa u prvom tromesečju. Poslednjih dana cene akcija banaka snažno su rasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima JPMorgana i Bank of America, međutim juče je finansijski sektor oslabio 0,3 odsto.

Naredne sedmice će se intenzivirati sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Nakon prve nedelje sezone, analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne privrede najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

Međutim, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućavaju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Izvor:Agencije
Previous BRICS banka odobrila svoj prvi paket kredita
Next Ova je valuta nadmašila zlato, srebro i 150 drugih valuta u svetu

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, pregovori SAD-a i Kine napreduju

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dok je dolar ojačao, nakon što su Washington i Peking poručili da trgovinski pregovori napreduju, što je ohrabrilo ulagače koji su se

Berza

Produktna berza: Cena pšenice stabilna, kukuruz poskupeo

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je, skraćene, trgovačke nedelje prometovano 55% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za 50 odsto.

Berza

Zlato “izbezumljuje” analitičare

Zabrinutosti oko usporavanja globalnog privrednog rasta, pad cena nafte koji je podstako previranja na finansijskim tržištima i povećane spekulacije da će Federalne rezerve odložiti drugo podizanje kamatnih stopa, navele su analitičare