IT giganti odlaze iz Švedske

IT giganti odlaze iz Švedske

IT kompanije u Švedskoj sve manje žele da posluju u toj zemlji.

Iako su Švedskoj nastali neki od najjačih svetskih startupova, poput Soundclouda i kompanije King Entertainment, tvorca popularne igre Candy Crush Saga, čini se da nisu baš svi preduzetnici zadovoljni poslovnom klimom u državi.

Naime, osnivači startapa Spotify najavili su mogućnost napuštanja rodne Švedske i preseljenje kompanije u Njujork. U otvorenom pismu objavljenom na Mediumu, suosnivači Daniel Ek i Martin Lorentzon kažu da je Švedska krenula u lošem smeru.

“Volimo Švedsku i verujemo da je ovde najbolje okruženje za nas. No istovremeno, ne možemo čarolijom ukloniti političke prepreke”, kažu u pismu i dodaju da će na hiljade radnih mesta iz Švedske preseliti u Sjedinjene Američke Države. Spotify naime ukupno zapošljava oko dve hiljade radnika, a od toga je 850 zaposlenih u sedištu kompanije u Stokholmu. Ovo su tri osnovna razloga:

1. Stambena politika

Nekretnine u Stokholmu je vrlo teško do gotovo nemoguće unajmiti stan, a ljudi za unajmljivanje čekaju godinama. Osnivači Spotifyja kažu da je zbog toga veoma teško privući talentovane ljude iz inostranstva koji nisu spremni ili u mogućnosti kupiti nekretninu, i objašnjavaju da je neuporedivo lakše pronaći stan u gradovima poput Njujorka i Londona, iako se i dalje radi u vrlo skupim sredinama za stanovanje .
Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda, stambeni kapaciteti u Stokholmu zbog kompleksnog procesa urbanističkog planiranja nisu pratili trend rasta populacije, a cene nekretnina za stanovanje su se od 1996. godine do danas utrostručile.

foto: hipertextual.com

foto: hipertextual.com

2. Obrazovanje

Sousnivači Spotifyja ističu da je u školama premali fokus na tehnologiju što je rezultiralo nedostatkom programera – posebno žena programera.

“Moramo početi sa edukacijom za programiranje i o informacionim tehnologijama još u osnovnoj školi, tako da možemo iskoristiti talente koje imamo i sprečiti odlazak žena programera”, kažu u pismu.

3. Akcije

Švedska poreska regulativa otežava Spotifyju dodeljivanje akcija svojim zaposlenima, što smanjuje sposobnost kompanije da privuče najbolje ljude.
U Švedskoj se prihodi od akcija računaju kao prihodi od rada i oporezuju sa 70 odsto. Za poređenje, objašnjavaju u pismu koje je preveo Local, poreske stope u SAD su između 15 i 20 posto, a u Nemačkoj 25 odsto.
Kompanija upozorava na rastuće nezadovoljstvo tehnoloških firmi u Evropi, i ističu da evropski zakonodavci ne čine dovoljno da startupovima omoguće razvoj u velike kompanije koje mogu izazvati Googe ili Facebook.

Izvor: GdeInvestirati/Telegram
Previous Produktna berza: Značajno veći promet nego prošle nedelje, kukuruz dominantan u strukturi prometa
Next Kako se izvući iz minusa u nekoliko koraka

You might also like

Transport

Sastanak Vučića i Altaville: Fiat ostaje posvećen poslovanju u Srbiji

Kompanija Fiat ostaje posvećena poslovanju u Srbiji, saopšteno je danas iz Fiat grupacije i Vlade Srbije nakon sastanka predsednika vlade Aleksandra Vučića i izvršnog direktora kompanije Fiat Alfreda Altaville u Torinu.

Kompanije

Kina: Do kraja godine usporiće prodaja Mercedesa

Prodaja Mercedes-Benza u Kini je u prvom tromesečju porasla 39%, tri puta više nego BMW-ova.

Transport

Rekordna proizvodnja automobila u Češkoj i Slovačkoj

Proizvodnja i prodaja automobila dostigla je prošle godine u Češkoj brojku od 1,34 miliona proizvedenih vozila, dok je s proizvodnih traka tri fabrike automobila u Slovačkoj sišlo 1,04 miliona novih vozila.