Ovih 5 stvari treba da znate o tržištu

Ovih 5 stvari treba da znate o tržištu

Tržište konstantno varira, ali to ne znači da treba da budete u raskoraku sa njim.

Izvoz Kine porastao po najbržoj stopi ove godine.

Rast izvoza Kine ostvaren je po znatno većoj stopi od predviđene. Naime, analitičari su očekivali rast od 2.5% a realni podaci su jutros pokazali rast od neverovatnih 11.5%. Ovaj podatak je nedvosmisleno jutros uticao na nagli skok cena akcija na berzama. Sa, druge strane, ono što je još važnije za izvoznike, imamo znatno manji pad uvoza Kine od očekivanog, što je dodatno dalo nadu za drugu po veličini privredu u svetu.

Cena nafte pala je usled većeg rasta zaliha od očekivanog.

Juče je nezavisna agencija API (American Petroleum Institute. ) objavila svoju procenu rasta zaliha nafte u SAD, a to inače čini svakog utorka, dan pre zvanične objave zaliha od strane EIA (U.S Energy Information Administration). API je juče objavila rast zaliha nafte na 6.2 miliona barela u odnosu na 1 milion barela koliko je bilo očekivano. Cena američkih fjučersa sirove nafte srozala se 1.47% na 41.45 USD za barel dok je cena fjučersa lake nafte tipa „brent“ pala 1.12% na 44.19 USD za barel.

foto: mnhousewhisperer.com

foto: mnhousewhisperer.com

JP Morgan objavljuje kvartalne rezultate.

U novoj sezoni objave rezultata ovo će biti prva objava iz finansijskog sektora SAD-a. Na ovaj način će investitori dobiti možda jasniju sliku o performansama velikih američkih banaka u okruženju koje karakterišu niske kamatne stope i velika volatilnost na finansijskim tržištima. Analitičari očekuju pad zarade od 9.2% i rast prodaje od 0.2%.

Centralna banka Kanade objavljuje svoju monetarnu politiku.

Investitori na valutnom tržištu, naročito oni koji trguju valutnim parom USD/CAD, danas će imati najveći fokus na merama monetarne politike u Kanadi. Analitičari očekuju da centralna banka neće menjati kamatne stope koje su za sada na nivou od 0.5%.

Američki podaci u fokusu.

Danas će jedan od najznačajnijih podataka biti maloprodaja u SAD-u. Naime analitičari za indikator Core retail sales očekuju rast od 0.4% dok za indikator Retail Sales očekuju rast od 0.1%. Oba indikatora su u februaru ostvarila pad od 0.1%.

Izvor: GdeInvestirati/SintezaInvestGroup/B92
Previous Prognoze: Skok cene nafte na 70 dolara za barel do kraja godine
Next Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju

You might also like

Makroekonomija

Makedonija: Ekonomski rast ove godine 3,2 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi predviđa da će ekonomija Makedonije u ovoj godini rasti po stopi od 3,2 odsto, a naredne od 3,4 procenata.

Makroekonomija

Stručnjaci: Preskupo za Srbiju da subvencioniše strane investitore

Ekonomista Milojko Arsić i ekonomski analitičar Milan Ćulibrk ocenili su da izdvajanje iz državnog budžeta za subvencije stranim investitorima u Srbiji predstavlja skup i neefiksan način privlačenje stranih investicija.

Tema dana

Britanski poslodavci pesimistični u pogledu ekonomske situacije u zemlji

Poverenje britanskih poslodavaca u ekonomiju oštro je opalo posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije, što nagoveštava pad potrošnje, investicija i izvoza, pokazuje najnoviji izveštaj kompanije za istraživanje tržišta