NALED: Spremno e-plaćanje i arhiviranje

NALED: Spremno e-plaćanje i arhiviranje

Preporuka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj je izmena poreskih propisa kao reformski prioritet nove Vlade Srbije.

Takođe su ukazali da bi implementacija Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije trebalo što pre da počne, odnosno odmah po formiranju nove vlade, rečeno je na 10. godišnjoj skupštini organizacije održanoj danas u zgradi Narodne banke Srbije.

Predsednica Upravnog odbora NALED Ana Brnabić osvrnula se na rezultate rada NALED-a u prethodnom periodu I ukazala da bi jedan od prioriteta u narednom periodu, nakon formiranja nove vlade trebalo da bude implementacija plana za borbu protiv sive ekonomije. “Implementacija tog plana mora hitno da počne”, poručila Brnabić.

Ona je rekla da je su predstavnici NALED-a na današnjoj skupštini informisali svoje članove o inicijativama i rezultatima u prethodnom periodu i postavili prioritete za narednih 12 meseci.

“Novoj vladi koja će, nadamo se biti veoma brzo formirana moći ćemo da predložimo prioritetne reforme i nastavak nekih aktivnosti koje smo do sad radili”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da NALED preporučuje da bi neki od osnovnih prioriteta u narednom periodu trebalo da budu unapređenje konkurentnosti i unapređenje pozicije Srbije na Doing business listi Svetske banke, suzbijanje sive ekonomije, unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno nastavak sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

foto: plusonline.rs

foto: plusonline.rs

Takođe je važnim ocenila i smanjenje birokratije, podršku u radu Ekonomskog kokusa u Skupštini Srbije, a NALED će, kako je dodala, više vremena u narednom periodu posvetiti i javno-privatnim partnerstvima, obuci i profesuionalizaciji javnih službenika i reformi finansiranja zdravstvene zaštite.

Među važnim stavkama za unapređenje poslovnog ambijenta našli su se i propisi o elektronskom poslovanju, porezu i doprinosima na zarade, propisi koji regulišu funkcionisanje i položaj lokalnih samouprava, kao i propisi u oblasti zaštite životne sredine.

“Nadamo se da ćemo dobiti Vladu s kojom ćemo moći da sarađujemo brzo i efikasno i NALED će resornim ministarstvima predložiti sprovođenje reformskih prioriteta koje su izabrali naši članovi”, rekla je Brnabić.

Na desetoj godišnjoj skupštini NALED-a Vladi Srbije i Agenciji za privredne registre svečano je uručen softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u trajno vlasništvo.

Brnabić je tim povodom istakla da će NALED insistirati da naredni koraci u razvoju e-servisa za građane i privredu budu uvođenje elektronskog plaćanja i elektronskog arhiviranja.

Ona je rekla da se pokazalo da je u Srbiji moguće uvesti elektronske servise i da su i građani i privreda spremni da se menjaju u tom pogledu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Crna Gora: Osuda paljenja albanske i kosovske zastave u Podgorici
Next Makedonija: Raspisani prevremeni parlamentarni izbori, opozicija najavila bojkot i nove demonstracije

You might also like

Društvo

Jeftiniji lekovi koji se izdaju na recept

Vlada Srbije usvojila je na sednici odluku da se cene lekova koji se izdaju na recept u proseku snize za 4,04 odsto.

Društvo

Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Odeća, obuća i drugi proizvodi istih proizvođača su znatno jeftiniji u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije nego u Srbiji, a razlog tome je visoka cena zakupa lokala i brojni nameti u našoj zemlji.

Društvo

Danas je Svetski dan zaštite potrošača

Danas je Svetski dan zaštite potrošača koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija i obeležava se od 1983. godine.