Makedonija: Raspisani prevremeni parlamentarni izbori, opozicija najavila bojkot i nove demonstracije

Makedonija: Raspisani prevremeni parlamentarni izbori, opozicija najavila bojkot i nove demonstracije

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je danas prevremene parlamentarne izbore koji će biti održani 5. juna,uprkos pozivima opozicije da oni budu odloženi.

“Na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, danas sam potpisao odluku o raspisivanju prevremenih zbora, 5. juna ove godine”, rekao je Veljanoski u saopštenju predsednik parlamenta.

Veljanoski je naveo da veruje da će “svako uključen u izborni proces doprineti da se izbori održi u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svako 5. juna iskoristiti svoje pravo da glasa”.

Veljanovski očekuje da će izbori biti održani u fer i korektnoj atmosferi.

Zbog produbljenh tenzija, nakon što je predsednik Đorđe Ivanov odlučio da abolira odgovorne za aferu “prisluškivanje”, što je bio povod i za trodnevne demonstracije, lider najuticanije opozicione SDSM Zoran Zajev najavio je da će ih ta stranka bojkotovati.

Stoga se, navode mediji, postavlja ptanje legitimiteta izbora na kojima ne učestvuje opozicija.

Inače, protesti protiv odluke predsednika Ivanova, kao i kontraprotest onih koji podržavaju odluku makedonskog predsednika da abolira odgovorne za aferu “prisluškivanje” biće održan i danas u 18 sati.

Politička kriza povod zaoštravanju odnosa između Atine i Skoplja

Foto:sumadijapress.co.rs

Foto:sumadijapress.co.rs

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki izjavio je da će trenutna politička kriza u zemlji poslužiti Grčkoj kao “jeftin izgovor” da nastavi da blokira težnje Skoplja ka EU i NATO.

Poposki smatra da će, i pored svih poteškoća, način na koji se Makedonija bori s migrantskom krizom pomoći njegov zemlji da istraje u ostvarivanju svojih namera.

“U poslednjem periodu imamo pozitivne rezultate u saradnji s Grčkom. Migrantska kriza može da bude prilika da se te veze ojačaju”, naglasio je Poposki u izjavi za AFP.

Poposki je ukazao da je “uvek bilo teško na Balkanu”, ali da su ta teška vremena “za nas prilika da pojačamo saradnju”.

AFP navodi da prizori bacanja suzavca na očajne migrante na grčko-makedonskoj granici još više zatežu ionako narušene odnose Atine i Skoplja, posebno imajući u vidu što se sada Makedonija ponovo suočava sa protestima pokrenutim nakon abolicije aktera afere “prisluškivanja”.

Dve zemlje su razmenile optužbe po pitanju izbeglica – Grčka je optužila Makedoniju za “neprihvatljivu taktiku” upotrebe suzavca i, kako tvrde lekari, gumenih metaka, dok je Skoplje optužilo Atinu za neaktivnost.

Grčki premijer Aleksis Cipras je nedavno izjavio da je Makedonija svojim akcijama protiv izbeglica “osramotila Evropu”. Predsednik Prokopis Pavlopulos je otišao korak dalje, rekavši da je takvo “nerazumno ponašanje” pokazalo da za Makedoniju nema mesta ni u EU, niti NATO.

Na to je uzvratio makedonski predsednik Đorđe Ivanov tvrdeći da je posao Grčke da spreči dolazak migranata na njihovu teritoriju, što je zadatak koji, kako je kazao, Atina i dalje ne može da ispuni.

Izvor:Tanjug
Previous NALED: Spremno e-plaćanje i arhiviranje
Next Kovanica od pet evra u opticaju

You might also like

Društvo

Crna Gora: Prosečna plata u poslednja dva meseca 512 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u decembru je ostala na novembarskom nivou od 512 evra, saopštio je crnogorski Zavod za statistiku /Monstat/.

Tema dana

Nova pravila za tehnički pregled vozila stupaju na snagu 5. jula

Od 5. jula počinju nova pravila za tehnički pregled vozila, a i vlasnici vozila plaćaće tehnički pregled duplo više.

Društvo

NALED: Spremno e-plaćanje i arhiviranje

Preporuka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj je izmena poreskih propisa kao reformski prioritet nove Vlade Srbije.