Kineska kompanija CEFC u Srbiji želi da ulaže u voće, mleko, meso

Kineska kompanija CEFC u Srbiji želi da ulaže u voće, mleko, meso

Sektori mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća najzanimljiviji su predstavnicima kineske kompanije za investiranje.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije CEFC koja je izrazila zainteresovanost za investiranje u više sektora poljoprivrede u Srbiji.

Kako je saopštilo ministarstvo poljoprivrede, predstavnici kineske kompanije izrazili su zainteresovanost za investiranje u sektore mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća, uzimajući u obzir sve veću potražnju za ovim proizvodima na kineskom tržištu.

Posebna zainteresovanost je iskazana za postojeće i potencijalne kapacitete za proizvodnju jagnjećeg, goveđeg, kozjeg i svinjskog mesa, navodi se u saopštenju.

Bogosavljević Bošković je ukazala na potencijale za razvoj i povećanje proizvodnje jagnjećeg i goveđeg mesa na jugu i istoku Republike Srbije, gde postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih proizvodnih kapaciteta, kao i veliki broj kvalitetnih pašnjaka i livada.

Ministarka je rekla da su investicije dobrodošle, kako u postojeće poljoprivredne kombinate, tako i u prerađivačku industriju kojima je potrebna revitalizacija.

foto: gbtimes.com

foto: gbtimes.com

Takođe je istakla, da je naša zemlja otvorena za investiranje kineskih kompanija u nove proizvodne kapacitete kroz osnivanje novih preduzeća, koja bi se bavila proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Dve strane su se dogovorile da se formira Zajednička radna grupa koja će u narednom periodu sagledati sve potencijale i mogućnosti za ulaganja kineskih kompanija i obići lokacije na kojima postoji potencijal za realizaciju investicija.

Bogosavljević Bošković je istakla i da je jedna od komparativnih prednosti Srbije što ima preferencijalni pristup za plasman proizvoda, kako na tržište zemalja u regionu, tako i na tržište Evropske unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i TurKinezi sske.

Takođe su kao značajna prednost ocenjeni i nedavno potpisani Protokoli o izvozu zamrznutog jagnjećeg i goveđeg mesa između Republike Srbije i NR Kine.

Kineska kompanija CEFC je kompanija koja se nalazi na listi od 500 najvećih svetskih kompanija, sa prihodom od 220 milijardi juana, ostvarenim u 2015. godini, navodi se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sirija: Nova ofanziva vladinih snaga kod Alepa, SAD i EU zabrinute zbog kršenja primirja
Next Prognoze: Skok cene nafte na 70 dolara za barel do kraja godine

You might also like

Makroekonomija

Milan Ćulibrk: Sad je pitanje treba li NBS štampati novac kako bi pogurala rast i inflaciju

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je danas, po zatvaranju ovogodišnjeg tradicionalnog Samita NIN fokusa u Bečićima, da su se za godinu dana stvari u regionu drastično promenile –

Makroekonomija

Realni rast BDP-a Srbije 2,5 odsto u četvrtom tromesečju 2016.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosio je 2,5%, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku.

Tema dana

ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu  na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto.