Beogradska berza: Skromno trgovanje, snažna tražnja za Imlekovim akcijama

Beogradska berza: Skromno trgovanje, snažna tražnja za Imlekovim akcijama

Izuzetno skroman trgovački dan ostao je za nama. Svega jedna akcija zabeležila je promet veći od 1 milion RSD, dok su ponovo najveći doprinos ukupnom prometu od 135,8 miliona RSD (1,1 miliona EUR) dale državne dužničke hartije. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je za petinu procenta na 613,3 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Imlek (IMLK) koji je blago pao na 5.201 RSD uz promet od 1,1 milion RSD. Već duže vreme akcije ove kompanije beleže snažnu tražnju oko nivoa od 5.200 RSD, pa je samo skromna ponuda razlog nevelikog trgovanja ovom hartijom.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je nastavio silazni trend i petnaesti dan zaredom uz promet od 0,8 miliona RSD. Akcije ove kompanije oslabile su danas 1,9% na 884 RSD, dok su se u ovom višednevnom silaznom trendu srozale skoro 10%. Aerodrom je u prvom kvartalu zabeležio pad broja putnika od 2,1%, što je uz gomilanje potraživanja prema nacionalnom operateru Air Serbia glavni razlog pada poverenja investitora u ovu hartiju.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je porastala za trećinu procenta na 603 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD, dok je Energorpojekt holding (ENHL) uz minoran promet stigao do nivoa od 1.028 RSD.

AIK banka (AIKB) se vratila na nivo od 1.800 RSD uz trgovanje vredno 0,4 miliona RSD, dok je Impol Seval (IMPL) nastavio višednevni uzlazni trend, stigavši do 1.765 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD. Nakon objave poslovnih rezultata za 2015, akcije Impola su dobile na vrednosti skoro 77%.

Veliki promet od 131,4 miliona RSD zabeležila je dinarska obveznica RSO15100 koja dospeva na naplatu 12. januara sledeće godine uz rast cene od 7,47%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Uskoro počinje Jahorina Ekonomski forum 2016.
Next sinteza 300x600

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi porasli i treći dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berza porasli treći dan zaredom jer su ulagači optimistični uoči sezone objava poslovnih rezultata, no ti bi dobici u petak mogli biti izbrisani

Svetske berze

Nedeljni pregled: Funta dobitnik na valutnim tržištima, evro oslabio prema dolaru

Britanska funta je protekle sedmice zabeležila svoj najveći nedeljni dobitak od početka marta, dok je japanska valuta istovremeno upisala najgoru nedelju još od 1999. godine.

Berza

Beogradska berza: Najprometniji Messer Tehnogas, snažan rast Komercijalne

Poslednji trgovački dan u nedelji obeležila je slaba investiciona aktivnost uz rast berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 8,1 milion RSD (66 hiljada EUR), dok je indeks najlikvidnijh