Azijske berze: Oprez investitora, kineski rast u skladu s očekivanjima

Azijske berze: Oprez investitora, kineski rast u skladu s očekivanjima

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija poslednjih dana, jer su ulagači suzdržani zbog usporavanja rasta kineske ekonomije i predstojećeg sastanka najvećih svetskih proizvođača nafte.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,2 posto, dok su cene akcija u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 posto. U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Taj je indeks od početka nedelje skočio 3,5 posto, najviše zahvaljujući rastu cena nafte uoči sastanka najvećih svetskih proizvođača u nedelju u Dohi i optimizmu ulagača uoči objave izveštaja o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP).

No, jutros je objavljeno da je drugo po veličini svetskoj ekonomiji u prvom tromesečju poraslo 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

To je najsporiji rast kineskog BDP-a od finansijske krize 2009. godine, dok ostali jutros objavljeni podaci pokazuju da se situacija u ekonomiji možda stabilizuje.

berza azijska

Stabilne su i cene nafte uoči sastanka u Dohi. Na londonskom je tržištu cena barela ojačala 4 centa, na 43,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 5 centi, na 41,54 dolara.

Poslednjih su nedelja cene nafte snažno porasle jer se ulagači nadaju da će najveći svetski proizvođači, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje na postojećim nivoima.

Ulagači su oprezni i zbog jučerašnje stagnacije berzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon dva dana snažnog rasta cena akcija.

Iako se očekuje pad zarada američkih banaka i kompanija u prvom tromesečju, već četvrti kvartal zaredom, S&P 500 indeks kreće se nedaleko rekordnih nivoa, dostignutih pre godinu dana.

“Puno je sumnje u opravdanost poslednjeg uspona cena akcija, posebino jer se S&P 500 primakao najvišem nivou u istoriji. Ipak, u okruženju u kojima jedna trećina državnih obveznica nosi negativne prinose, snažna je potražnja za akcije jer ulagači traže pozitivne prinose”, kaže Angus Nicholson, analitičar u IG-u.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Nakon što je početkom nedelje kurs dolara prema jenu skliznuo na 107,63 jena, najniži nivo u 17 meseci, poslednjih je dana ojačao.

Jutros se kurs dolara kreće oko 109,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,45 jena.

Dolar je stabilan i prema evropskoj valuti, pa se jutros cena evra kreće oko 1,1260 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi stagnirali, Bank of America u plusu
Next Šta najavljuje Mark Zuckerberg u polusatnom govoru: AI, VR i dronovi tehnologije budućnosti

You might also like

Berza

Skok cena nafte za više od 5 odsto podstakao rast berzi, evro stabilan iznad 1,14 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su porasle podržane oporavkom cena nafte i optimističnim podacima iz Kine.

Berza

Produktna berza: Nastavljen rast cene kukuruza

Rast cene kukuruza u trgovanju preko „Produktne berze“ iz Novog sada je nastavljen i ove nedelje.

Berza

Wall Street: Indeksi na novom rekordnom nivou, kompanije postigle dobre rezultate

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, a optimizam ulagača zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.