Aleksandar Vučić: Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se plaši kineske

Aleksandar Vučić: Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se plaši kineske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se Vlada i He Steel boriti da im Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će toj fabrici omogućiti da posluje punim kapacitetom.

He Steel (HBIS) je najavio da će proizvodnju u Železari Smederevo povećati na 2,1 milion tona godišnje, a za Srbiju bi, kako je Vučić rekao u intervjuu za beogradski nedeljenik NIN, bilo fenomenalno da novi vlasnici Železare prošire kapacitet na 3,5 miliona tona.

“Drugima je to problem, jer strahuju da će Smederevo s novim vlasnicima i cenom i kvalitetom pobediti Košice i mnoge druge čeličane iz EU. Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se i te kako plaši kineske”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sadašnja uprava Železare, holandska kompanija HPK inženjering, za tu fabriku je uradila koliko je to bilo moguće, smanjila je cenu sirovina i troškove proizvodnje, našla nove kupce, ali nije mogla da utiče na pad cena čelika.

Vučić je rekao da se još ne zna tačno koliki su gubici Železare, ali da bi oni bili veći da upravu nije preuzeo HPK inženjering, koji po ugovoru ima pravo na bonus, ali samo pod određenim uslovima.

“Pre nego utvrdimo da li i na koliki bonus imaju pravo, moramo da vidimo da li je HPK ispunio svoje obaveze iz ugovora”, objasnio je Vučić.

Izvor: Novaekonomija.rs, NIN
Previous Kamen temeljac Kule Beograd postavlja se danas
Next Rekordan prihod Energoprojekta u 2015, EBITDA 22 miliona evra

You might also like

Kompanije

NBS i China UnionPay potpisuju memorandum o razumevanju

Narodna banka Srbije (NBS) i kompanija China UnionPay potpisaće u ponedeljak, 27. novembra, memorandum o razumevanju.

Energetika i naftna industrija

Španija: Stavljen katanac na najstariju nuklearnu elektranu

Vlada Španije saopštila je da će zatvoriti najstariju nuklearnu elektranu u toj zemlji zbog nedostatka podrške političkih partija i kompanija za njen dalji rad. 

Najvažnije vesti

EBRD pokazala interesovanje za privatizaciju Aerodroma i Telekoma

Radi poboljšanja uslova za ulaganja i privlačenje investitora Evropska banka za obnovu i razvoj od nove Vlade Srbije očekuje istrajnost u sprovođenju reformi, rekao je šef kancelarije te banke u Srbiji