Dragan Budošan :Vojvodina će tražiti utvrđivanje svog udela u Elektroprivredi Srbije

Dragan Budošan :Vojvodina će tražiti utvrđivanje svog udela u Elektroprivredi Srbije

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan najavio je danas da će ta institucija pokrenuti inicijativu za utvrđivanje udela Vojvodine u Elektroprivredi Srbije, prenosi RTV.

Budošan je za RTV objasnio da je osnov za takav zahtev nedavno gašenje Elektrovojvodine i njeno pripajanje EPS-u.

“Na osnovu te odluke Vojvodina ima pravo da zatraži utvrđivanje svog udela u ukupnoj imovini EPS-a”, kazao je pomoćnik resornog pokrajinskog sekretara.

Budošan je podsetio da su imovinu Elektrovojvodine stvarali građani Vojvodine i da je vojvođanska administracija dizala kredite i zaduživala se kako bi se izgradio elektro-energetski sistem u Pokrajini.

“Pokrajinski sekretarijat će u odgovarajućoj formi svoj zahtev uputiti Pokrajinskom javnom pravobranilaštvu, koje je zaduženo za zaštitu imovine Vojvodine”, istakao je Budošan.

On je poručio i da ovo nije političko pitanje i da ne treba da zavisi od toga koje stranke sede u Banovini.

“Zadatak Pokrajinske vlade je da štiti interese građana Vojvodine, a utvrđivanje udela njihove imovine u EPS-u je svakako u interesu svakog građanina”, rekao je Budošan.

Sredinom prošle godine sva četiri privredna društva za distribuciju električne energije Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar pripojena su privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i rade kao jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija.

Skupština Vojvodine je pre toga usvojila zaključke kojima se predlaže da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva, radi obezbeđivanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i očuvanja imovine građana i privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine, te da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom.

Elektrovojvodina je osnovana 28. juna 1958. godine, kao jedinstveno preduzeće za distribuciju električne energije na području Vojvodine, nastala je objedinjavanjem više malih komunalnih elektrodistributivnih preduzeća, a ime je preuzela od novosadskog distributivnog prethodnika. To preduzeće izbrisano je iz privrednog registra 1. jula prošle godine.

Izvor:RTV
Previous Nigerija: Depoziti zlata u pokrajini Kaduna veći nego u čitavoj Južnoafričkoj Republici?
Next Evropska komisija ne komentariše Jutarnji list

You might also like

Industrija

Potpisan ugovor između EPS-a i General electric-a za nabavku turbine za TENT

Danas su Elektroprivreda Srbije i kompanija General electric-GE potpisale Ugovor za nabavku turbine za blok A4 u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, vredan 19,9 miliona evra.

Kompanije

Donald Trump: Porez za korporacije biće 15 odsto niži

Predsednik SAD Donald Trump nagovestio je da će možda hteti da pregovara o promeni poreske stope za korporacije i da bi ona mogla da iznosi 22 umesto 20 odsto.

Kompanije

Metalac objavio nekonsolidovane rezultate za devet meseci

Gornjomilanovački holding Metalac objavio je devetomesečne nekonsolidovane rezultate za matičnu kompaniju i podatke o poslovanju zavisnih preduzeća u istom periodu. Matična kompanija je zabeležila poslovni prihod u periodu januar-septembar od