I u ovoj godini Worldsteel očekuje pad potražnje za čelikom

I u ovoj godini Worldsteel očekuje pad potražnje za čelikom

Globalna potražnja za čelikom ponovo će se smanjiti ove godine, zbog daljeg slabljenja na vodećem kineskom tržištu, a u 2017. trebala bi uslediti stabilizacija, prognozira svetska udruga proizvođača čelika Worldsteel.

Pad potražnje gurnuo je globalno tržište čelika u krizu, a proizvođači, uključujući one u Kini, paralelno snose posledice viška proizvodnih kapaciteta, što rezultira zatvaranjem postrojenja i gubitkom radnih mesta. U WSA očekuju da će procenjena globalna potrošnja čelika – isporuke umanjene za neto izvoz proizvoda od čelika – ponovo pasti u 2016. iako za osetno blažih 0,8 posto, na 1,488 milijardi tona. U 2015. potonula je tri posto, stoji u kratkoročnim prognozama udruženja, objavljenim u sredu.

Kineska potražnja za čelikom trebala bi se ove godine smanjiti za četiri posto, na 645,4 milijona tona, te za dodatnih tri posto u 2017., nakon klizanja za 5,4 posto u 2015., prognozira udruženje.

celik

Kina proizvodi oko polovinu svetskog čelika, a u poslednje je vreme izložena sve snažnijem međunarodnom pritisku da reši problem prekomerne ponude koja je preplavila svetska tržišta tom jeftinom sirovinom.

Evropu je jako teško pogodio pad tržišta. Tako je indijski div Tata Steel odlučio prodati britansko poslovanje nakon velikih gubitaka u poslednje dve godine.

“Globalno tržište čelika pati zbog nedovoljne investicijske potrošnje i kontinuirane slabosti proizvodnog sektora”, tumači glavni direktor Worldsteela Edwin Basson.

“Očekujemo da će 2016. biti još jedna godina u kojoj će se potražnja za čelikom u Kini smanjiti, dok će u drugim delovima sveta, uključujući NAFTA-u (zemlje Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini) i Evropsku uniju, ona ponovo zabeležiti slab, ali stabilan rast”, dodaje Basson.

Za sledeću godinu WSA predviđa blagi rast globalne potražnje za čelikom, za samo 0,4 posto, na 1,494 milijarde tona.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous U Fiatu nema komentara o najavi novog modela
Next Akcije Applea i Facebooka najpopularnije u CEE regiji

You might also like

Kompanije

Direktna Banka kupila Findomestic banku u Srbiji

Direktna Banka ad Kragujevac kupila je 100 posto vlasništva Findomestic banka AD Beograd od Findomestic Banca SpA Italija, koja je deo globalnog bankarskog sistema BNP Paribas.

IT

Amazon korisnicima vraća 70 miliona dolara

U skladu sa odlukom američkog suda, tokom 2016. godine Amazon je dužan da vrati novac korisnicima čija su deca, zahvaljujući nejasno definisanom procesu kupovine unutar aplikacija, izazvala nepredviđene troškove svojim roditeljima.

Najvažnije vesti

Skladišta peleta u Beogradu skoro ispražnjena, fabrike ostale bez sirovina

Oštra zima i povećana potražnja na tržištu, glavni su razlozi nestašice peleta u Beogradu. Ne zna se ni kada će ga biti dovoljno jer nedostaje i sirovina za proizvodnju biogoriva