SAD: Banke bez plana u slučaju bankrota

SAD: Banke bez plana u slučaju bankrota

U slučaju nove finansijske katastrofe, pet najvećih banaka nema kredibilne planove za bankrot.

Centralna banka SAD (Fed) i korporacija za osiguranje depozita (FDIC) su navele da JPMorgan Chase, Bank of America , Wells Fargo, Bank of New York Mellon i State street bank imaju praznine u planovima za bankrot koji su morali da podnesu na uvid.

Tih pet banaka, s ukupnom imovinom od 5.600 milijardi dolara, nalaze se među osam giganata sa Wall streeta koji su morali da federalnim vlastima podnesu planove na evaluaciju.

Federalne rezerve i korporacija za osiguranje depozita su naveli da planovi pet banaka „nisu kredibilni“ i da su nedovoljni za uredno restrukturiranje u slučaju bankrota.

Bankama je naloženo da do 1. oktobra poprave planove ili će biti suočene sa strožijim zahtevima, što može podrazumevati povećanje zaštitnog kapitala za nepredviđene gubitke.

foto: abbfotografos.es

foto: abbfotografos.es

U slučaju da regulatorne agencije i tada budu nezadovoljne, mogle bi naložiti bankama da prodaju deo imovine.

Agencija Associated press navodi da su velike banke u dobrom finansijskom stanju i da im ne preti krah, ali da regulatorne agencije nalažu da imaju zaštitu kako bi se izbeglo da u slučaju krize ponovo budu spasavane novcem poreskih obveznika.

Fed i FDIC su tokom 18-mesečnog perioda evaluacije pronašli slabosti i u planovima Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, ali su procene različite – FDIC smatra da planovi Goldman Sachsa nisu kredibilni, dok Fed to navodi za Morgan Stanley.

Manjkavosti su ustanovljene i u planovima Citigroupe, ali njen plan nije označen kao „nekredibilan“.

Procena stanja banaka i njihovih planova su naložene reformom posle finansijske krize 2008. kako bi se proverilo da velike banke, koje su tada dobile stotine milijardi dolara pomoći, budu spremne za novu finansijsku katastrofu i da se izbegne percepcija da su „prevelike da bi propale“.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Izbori: Za 250 poslaničkim mesta u Skupštini utvrđeno 20 lista sa 3.270 kandidata
Next Roboti koji su uzeli posao ljudima dobili otkaze

You might also like

Najvažnije vesti

Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama Energetske zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u

Industrija

Nova Varoš: Otvoren tekstilni pogon kompanije Link

Lokalno preduzeće LINK otvorilo je u Novoj Varoši tekstilni pogon u kome je zaposleno pedesetak žena.

Najvažnije vesti

NBS dala preliminarno odobrenje za osnivanje kineske banke

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je danas rešenje kojim je dato preliminarno odobrenje za osnivanje banke u Republici Srbiji koja će poslovati pod imenom Bank of China Srbija, AD Beograd,