Najveća privatna rudarska kompanija proglasila bankrot

Najveća privatna rudarska kompanija proglasila bankrot

Najveća privatna rudarska kompanija na svetu Peabody Energy podnela sudu zahtev za bankrot.Kompanija se na proglašavanje bankrota odlučila u uslovima oštrog pada cena uglja zbog čega nije mogla da servisira obaveze proizašle iz širenja poslovanja u Australiju, poslednja je u nizu američkih rudarskih kompanija koje su se odlučile na sličan potez.

Prema zvaničnim podacima iz 2014. godine, stečaj su proglasile američke rudarske kompanije koje čine oko 45 odsto američke proizvodnje uglja.

Kako navode u zahtevu, potraživanja i obaveze kreću se u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara. Izvršni direktor Glenn Kellow je u zvaničnom saopštenju objasnio da je ova “teška odluka ispravna za firmu, jer će omogućiti jačanje likvidnosti i smanjenje duga, nadogradnju na operativnim dostignućima napravljenim u poslednjih nekoliko godina i postavljanje temelja za dugoročnu stabilnost i uspeh u budućnosti.”

foto: abbfotografos.es

foto: abbfotografos.es

Peabody je krenuo u međunarodnu ekspanziju 2011. godine preuzimanjem australijske kompanije Macarthur Coal za 5,1 milijardu dolara, što su finansirali kreditom. Nekako u to vreme krenula je kriza u rudarskom sektoru uzrokovana žestokim padom cena uglja koja je od vrhunca u 2011. godini u međuvremenu pala za 75 odsto, intenzivirana usporavanjem privrednog rasta i padom potražnje u Kini i Brazilu.

Osim toga, proizvođači uglja našli su se pod snažnim pritiskom zbog širenja niza regulativa kojima vlade širom sveta nastoje da ograniče emisije Co2 i podrže prelazak ne ekološki prihvatljivije izvore energije.

Cene akcije kompanije PE se ove godine strmoglavila za više od 75 odsto i njome se trguje za oko dva dolara. Kompanija je prošle godine zabeležila pad prihoda od 17 odsto na 5,6 milijardi dolara i gubitak od 2 milijarde dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Telegram
Previous Predstavnici EK informisani o prodaji Železare
Next U top 20 najjeftinijih zemalja za život, Srbija na 18. mestu

You might also like

Prehrambena industrija

Ministar Vujović: Akcize na domaća alkoholna pića neće se povećavati

Ministarstvo finansija Srbije predložilo je Vladi da se akcize na domaća alkoholna pića ne povećavaju, a za duvan je pripremljen novi kalendar prema kojem ce akcize i narednih pet godina

Preduzetništvo

Proteinskim čokoladicama do milionske zarade

Piter Rahal i njegov poslovni partner potrošili su 10.000 dolara da započnu posao sa proteinskim čokoladicama. Pet godina kasnije, svoju firmu su prodali Kelogu.

Kompanije

Tigar smanjio gubitak u prvih šest meseci

Pirotski Tigar je zabeležio rast prihoda i bolji krajnji rezultat u prvih šest meseci tekuće godine, pokazuje finansijski izveštaj ove kompanije.