Evropske berze: Indeksi u plusu, u fokusu predstojeći sastanak izvoznika nafte u Dohi

Evropske berze: Indeksi u plusu, u fokusu predstojeći sastanak izvoznika nafte u Dohi

Na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno uoči predstojećeg sastanka zemalja izvoznika nafte zakazanog za 17. april u Kataru.

U nestabilnoj trgovini, glavni indeksi vodećih berzi u Evropi ipak su zatvorili trgovanje u pozitivnoj teritoriji podržani podacima o inflaciji u Sjedinjenim Državama.

Na kraju dana nemački indeks berze DAX bio je u plusu 0,67 odsto, francuski CAC40 0,47 odsto, a londonski indeks FTSE100 je ojačao blagih. 0,03 odsto

Italijanski berzanski indeks FTSE MIB zatvorio je trgovanje sa dobitkom od 0,90 odsto, dok je španski IBEX danas porastao 0,46 odsto.

Iznenađujuće usporavanje inflacije u SAD ukazuje da Federalne rezerve neće žuriti sa podizanjem kamatne stope. Zvanični podaci pokazuju da je inflacija u martu usporila na 0,1 odsto a na godišnjem nivou na 0,9 odsto, dok su analitičari očekivali godišnju stopu inflacije 1,1 odsto.

U evrozoni, stopa inflacije je u martu iznosila nula odsto, uprkos tome što je Evropska centralna banka povećala obim podsticaja za „istrebljenje“ deflacije.

Cene nafte su, nakon jutrošnjeg pada, u popodnevnim satima porasle nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila procenu rasta potražnje u ovoj godini i istovremeno ukazala na brže smanjenje proizvodnje u SAD-u.

“Brent” nafta, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, danas je poskupela 0,36 odsto, na 44,34 dolara, dok barel američke WTI nafte košta 41,88 dolara, što je za 0,29 odsto viša cena u odnosu na juče.

Vrednost dolara i danas je nastavila rasti, podstaknuta ohrabrujućim ekonomskim podacima iz Kine i rastom cena sirovina.

U odnosu prema evru, američka je valuta ojačala 0,06 odsto, na 1,1267 dolara za jedan evro.

Izvor:Agencije
Previous NBS: Postoje uslovi za kreditiranje privatnog sektora bez posezanja za nestandardnim merama
Next Lider britanskih laburista pozvao članove da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji

You might also like

Berza

Beogradska berza: Halkbanka dobitnik dana, solidno trgovanje državnim obveznicama

Blagi rast prometa i solidno trgovanje državnim obveznicama obeležili su u utorak trgovanje na Beogradskoj berzi.

Berza

Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora

Blagi oporavak aktivnosti na domaćem tržištu akcija zabeležen je prvog trgovačkog dana u nedelji, uz rast oba indeksa Beogradske berze.

Berza

Beogradska berza: BELEX prekinuo pozitivan niz, dobitnik dana Jubmes banka

Poslednji trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi je obeležila nevelika investiciona aktivnost uz mešovito kretanje berzanskih indeksa.