Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca

Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u četiri meseca, zahvaljujući jačanju Wall Streeta i sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 3 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto, dostigavši najviši nivo u više od četiri meseca.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cena akcija na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su više od 1 posto, zahvaljujući snažnom rastu cena akcija u finansijskom sektoru, nakon što je najveća američka banka po aktivi JPMorgan objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za prvo tromesečje.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i nadi ulagača u stabilizaciju kineskeekonomije nakon dugog razdoblja usporavanja, kao i odluci singapurske središnje banke o labavljenju kursne politike jer očekuje usporeniji rast ekonomije nego što je pre procenjivala.

To je podržalo nadu da će i duge središnje banke u regiji dodatno olabaviti monetarnu politiku ako to bude potrebno, pa je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Poslednjih dana tržišta je podržavao i rast cena nafte, no jutros su one oštro pale zbog neizvesnosti po pitanju hoće li najveći svetski proizvođači nafte na sastanku u Dohi u nedelju postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

azijske berze

Nakon što su u sredu dostigle najviše nivoe u četiri meseca, jutros su cene nafte pale.

Na londonskom je tržištu cena barela skliznula 1,4 posto, na 43,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 41,60 dolara.

Najviše je jutros, više od 3 posto, skočio tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje nadi ulagača da je jačanja jena prema dolaru zaustavljeno, nakon što je početkom nedelje kurs američke valute skliznuo na najniži nivo u 17 meseci.

Oporavak dolara prema jenu pozitivno bi uticao na konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima.

Na valutnim je tržištima, naime, dolar ojačao jer je porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su takozvana sigurna utočišta kapitala u nesigurnim vremenima, kao što je japanski jen, izgubila na privlačnosti.

Jutros se kurs dolara kreće oko 109,45 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,90 jena. Tako se dodatno odmakao od 107,63 jena, najniže nivoe od oktobra 2014. godine, na koju je skliznuo u ponedeljak.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je jutros cena evra pala na 1,1260 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1365 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Za rast indeksa zaslužni rezultati JPMorgana
Next Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji

You might also like

Berza

Dinar u ponedeljak skuplji nego u petak

Vrednost dinara prema evru u ponedeljak će biti viša za 0,1% nego u petak, saopštila je Narodna banka Srbije

Svetske berze

Britanska funta pod pritiskom slabih makroekonomskih podataka

Funta je u sredu značajno oslabila na međunarodnim tržištima novca nakon objavljivanja iznenađujuće loših rezultata britanske industrijske proizvodnje u oktobru.

Svetske berze

Bitcoin pada sve niže, potonuo za 21 odsto

Bitcoin je u petak potonuo čak 21 procenat, povećavajući tako gubitak u mesecu u kojem je beležio rast od 40 odsto.