Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji

Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji

Internet kompanija iz Kine, Alibaba, preuzeće milijardu dolara vredan kontrolni paket akcija u vodećoj online platformi jugoistočne Azije, Lazada.

Alibaba će investirati 500 miliona dolara u novoemitovane akcije Lazade, i preuzeće akcije od postojećih akcionara koji drže većinski udeo u toj kompaniji za sumu od oko milijardu dolara, navodi se u saopštenju kineske kompanije, prenosi agencija France presse.

Ovim ugovorom, vrednost kompanije Lazada se procenjuje na 1,5 milijardi dolara.
„Ulaganjem u Lazadu, Alibaba dobija pristup platformi koja poseduje veliku i rastuću potrošačku bazu van Kine“, izjavio je predsednik Alibabe, Michael Evans.

Procenjuje se da Alibabina platforma Taobao drži više od 90 odsto online tržišta za direktne kupoprodajne transakcije među klijentima, dok njena manja platforma, Tmal, drži više od 50 odsto tržišta za transakcije među preduzećima i klijentima.

Međutim, međunarodno poslovanje Alibabe je činilo tek šest odsto ukupnih prihoda kompanije u kvartalu zaključno sa decembrom prošle godine, prema nedavno objavljenom izveštaju o zaradi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca
Next Španija: Svetski milijarderi se vraćaju na tržište nekretnina

You might also like

Preduzetništvo

Mnogo novih poslova za građevinare, Vlada Srbije ulaže milijardu evra u infrastrukturu

Vlada Srbije će ovoj godini uložiti u infrastruktru 977,7 miliona evra u poslove na kojima će raditi domaće firme, izjavila je ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kompanije

Samostalni sindikat FIAT-a prihvatio ponudu povećanja zarade od devet i po odsto

Skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u kragujevačkom Fijatu prihvatila je sinoć zvaničnu ponudu rukovodstva kompanije na zahteve štrajkača koji su bili u generalnom štrajku od 27. juna do 18. jula.

Najvažnije vesti

Dragan Stefanović: Još 120 preduzeća čeka na privatizaciju

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da očekuje da će do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostati još njih 120, za koja će