Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

U Srbiji je u prva tri meseca ove godine izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola, izjavila je ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ističući da se elektronske građevinske dozvole izdaju u predviđenom roku od 28 dana, Mihajlović je podsetila da je njihovo izdavanje počelo 1. januara i da je to jedna od najvažijih reformi koja je sprovedena u Srbiji.

Ali to nije dovoljno, treba da nastavimo sa tom reformom”, naglasila je ona, ističući da je taj sistem počeo da funkcioniše, ali da ga treba dosledno primenjivati.

Mihajlović je na godišnjoj skupštini NALED-a rekla da je vlada u decembru 2014. izmenila Zakon o planiranju i izigradnji i da tada niko nije verovao da će se dozvole izdavati u roku od 28 dana, ni građani niti institucije, s obzirom da se ranije na dozvole čekalo i do sedam godina.

Foto:www.gradjevinarstvo.rs

Foto:www.gradjevinarstvo.rs

Ministarka je naglasila da su na vreme doneta podzakonska akta potrebna za sprovođenje zakona i da je je od 1. marta 2015. pocela da se primenjuje objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola.

Zahvaljujući tome, prema njenim rečima, do kraja 2015. je izdato 25 odsto više građevinskih dozvola nego u prethodnih sedam godina.

“Vlada će učiniti sve da ovaj sistem bude još nadograđen i da možemo da pričamo i o više građevinskih dozvola”, naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je zahvaljujući toj reformi građevinska industrija ostvarila rast od 24 odsto u 2015. godini.

Predstavnici Vlade Srbije i Agencije za privredne registre dobili su danas u trajno korišćenje softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Softver koji je u primeni od 1. januara ove godine izrađen je u okviru projekta GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga u partnerstvu s NALED-om.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beograd dobija još jedan tržni centar
Next Beogradska berza: Indeksi u minusu, NIS naprometniji

You might also like

Kompanije

Prodaje se imovina preduzeća Ribar iz Novog Kneževca

Preduzeće Ribar iz Novog Kneževca oglasilo je prodaju pokretne i nepokretne imovine u privatnoj svojini.

Nekretnine

Decenijama živeli u palati za 5 evra mesečno

Italijanski sud naredio je istragu protiv 12 porodica koje već decenijama žive u kompleksu Burbonske palate na jugu Italije, pritom plaćajući rentu koja se kreće od 5 do 15 evra.

Nekretnine

Prodaje se čačanska Hemijska industrija Prvi maj

Stečajni upravnik hemijske industrije Prvi maj oglasio je, na osnovu rešenja o bankrotstvu, prodaju tog stečajnog dužnika kao pravnog lica javnim nadmetanjem.