Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse

Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle, ponajviše u energetskom sektoru, zahvaljujući skoku cena nafte na najviše nivoe u četiri meseca.Dow Jones ojačao je 164 boda, ili 0,94 posto, na 17.721 bod, dok je S&P 500 porastao 0,97 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 4.872 boda.

Svih 10 sektora S&P 500 indeks juče je dobilo na vrednosti, a najviše su, 2,8 posto, skočile cene akcija u energetskom sektoru.

Zahvaljujući snažnom rastu cena nafte nakon vesti da su Rusija i Saudijska Arabija postigle dogovor o zamrzavanju proizvodnje uoči sastanka najvećih svetskih proizvođača u Dohi u nedelju.

Na londonskom je tržištu cena barela juče porasla 3,3 posto, na 44,22 dolara, najviši nivo u četiri meseca, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,5 posto, na 42,17 dolara.

I dok je početkom godine pad cena nafte na najniže nivoeu 12 godina vršio pritisak na tržište, poslednja je dva meseca upravo oporavak cena ′crnog zlata′ podržavao rast akcija na Wall Streetu.

Idućih će dana najviše na tržište uticati kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

foto: cryptocoinsnews.com

foto: cryptocoinsnews.com

Sezona objava finansijskih izveštaja počela je slabo jer je najveći svetski proizvođač aluminijuma Alcoa u ponedeljak izvestio o oštrom padu prihoda i dobiti, pa je juče cena te akcije pala 2,7 posto.

Nakon prvih izveštaja, analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

“Snižene prognoze postavljaju okvir za mogućnost kratkoročnog uspona cena akcija”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 6.242 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,81 posto, na 9.761 bod, a pariski CAC 0,77 posto, na 4.345 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous U martu veći izvoz Kine za 11,5 odsto
Next Azijske berze: Kineske brojke proširile optimizam

You might also like

Berza

Evro danas 119,36 dinara

  Dinar je danas oslabio za 0,3 odsto prema evru i zvanični srednji devizni kurs je 119,3689 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze

Dolar se oporavio i prekinuo “crni” niz

Dolar se oporavio u sredu prekinuvši tronedeljnu seriju gubitaka.

Berza

Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,9280 dinara za jedan evro.