Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

Osim u državne obveznice i akcije, građani mogu svoj novac ulagati i u opštinske, odnosno municipalne obveznice.

O tome koliko su te hartije dobra šansa da novac počne sam da zarađuje ekonomski stručnjak Nenad Gujaničić kaže:

“Kod nas je moguće kupovati obveznice opština, kod kojih su kamate i do šest odsto, ali ih nema mnogo raspoloživih na tržištu”, kaže Gujaničić.

Akcije stranih korporacija

“Kao rizičnija vrsta imovine nude se akcije. Međutim, domaće tržište je prilično osiromašeno u kvalitetnim hartijama od vrednosti. A to nosi i veliki rizik zbog slabog poštovanja prava manjinskih akcionara. Zato se naši građani sve češće odlučuju da kupe akcije stranih korporacija. U današnje vreme to je prilično jednostavno i nije skupo. Akcije nose veći rizik, ali je i potencijalni prinos na te hartije veći.

Ponuda obveznica nije velika. Putem javne ponude do sada su ih prodavali Stara Pazova i Šabac. Gradovi i opštine na taj način finansiraju popravku i izgradnju infrastrukture pod povoljnijim uslovima. Kupci, bilo da se radi o građanima ili pravnim licima, mogu povoljno da investiraju novac. Taj projekat pokrenula je Stalna konferencija gradova i opština, a odvija se u okviru programa Edžćange 4, koji finansira Evropska unija.

Kamata 6 odsto

Na našem tržištu UniCredit banka je bila pionir u toj oblasti. Oni su bili kreatori obveznica Stare Pazove, koje su indeksirane u evrima. Izdate su na pet godina i s kamatnom stopom od šest odsto, a izdate su u vrednosti od 125 miliona dinara. Imale su dobru prođu.

Mogu li i drugi da se nadaju kako će njihova opština ponuditi obveznice?

U UniCredit banci kažu da emisiju obveznica može izdati svaka opština ukoliko je solventna, odnosno ako joj je kasa u plusu. Da bi ti poslovi dobili na ubrzanju, potrebno je da se domaće tržište kapitala brže razvija. Doprinos bi mogla dati i promena propisa. U Unikredit banci smatraju da su kod nas propisi koji regulišu mogućnost ulaganja penzionih fondova i osiguravajućih kompanija u tu vrstu obveznica dosta restriktivni. A baš u početnoj fazi razvoja značajnije učešće institucionalnih investitora može biti od presudnog značaja za dalji razvoj.

U UnikCedit banci naglašavaju da imaju odličnu saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Sirija: Parlamentarni izbori u delovima pod kontrolom režimskih snaga
Next OECD: Izbeglička kriza koštala 12 mlrd dolara prošle godine

You might also like

Svetske berze

Zaustavljen rast kursa dolara nakon objave zapisnika sa sednice Fed-a

Najnoviji rast dolara na međunarodnim tržištima u četvrtak je zaustavila objava zapisnika s poslednje sednice američke centralne banke Fed, koja ulagačima nije ponudila jasne smernice u pogledu budućeg rasta kamatnih stopa u

Makroekonomija

ECB produžila program otkupa obveznica ali smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno

Evropska centralna banka je na današnjem zasedanju odlučila da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali je smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, saopštila

Saobraćaj

Poskupljenje putarine odloženo, razmatranje zahteva 2017. godine

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Vlada Srbije početkom 2017. godine trebalo da razmatra zahtev Puteva Srbije da se poveća putarina za 10%.