Sirija: Parlamentarni izbori u delovima pod kontrolom režimskih snaga

Sirija: Parlamentarni izbori u delovima pod kontrolom režimskih snaga

U delovima Sirije pod kontrolom snaga predsednika Bashara Assada jutros su otvorena birališta, na kojima građani glasaju za novi saziv parlamenta, iako protivnici režima odbacuju te izbore kao nezakonite.

Glasačka mesta su otvorena jutros u sedam časova po lokalnom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, na području pod vladinom kontrolom, što čini oko jedne trećine ukupne teritorije Sirije i obuhvata oko 60 odsto stanovništva te zemlje, prenela je agencija AFP.

Birališta će biti zatvorena 12 sati kasnije, osim ako izborna komisija odluči da “zbog gužvi” produži vreme za glasanje.

Izbori se podudaraju sa početkom druge runde mirovnih pregovora u Ženevi između vlasti i opozicije, koji imaju za cilj okončanje petogodišnjeg konflikta u Siriji, pri čemu najveći kamen spoticanja u razgovorima predstavlja budućnost Asada na čelu zemlje.

Očekuje se da će na današnjim izborima Asadova stranka Baas zadržati većinu u sirijskom parlamentu.

To su drugi parlamentarni izbori u Siriji od izbijanja rata 2011. godine, pri čemu je prvobitno 11.341 kandidat podneo dokumente za učešće u trci za jedno od 250 mesta u parlamentu. U trci je na kraju ostalo oko 3.500 kandidata, dok su se drugi povukli “navodeći da nemaju šanse da pobede”.

Pariz: Izbori u Siriji sramni

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske ocenilo je parlamentarne izbore koji se danas održavaju u Siriji kao sramotu u organizaciji “ugnjetavačkog režima”.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da održivi izbori u Siriji mogu biti održani tek nakon političke tranzicije i usvajanja novog ustava, prenosi Reuters.

“Francuska osuđuje ove sramne izbore koje organizuje režim. Izbori se održavaju bez kampanje, pod okriljem ugnjetavačkog režima i bez međunarodnih posmatrača”, izjavio je danas portparol francuskog ministarstva Romen Nadal.

On je naglasio da mogu biti validni samo izbori u okviru rezolucije UN koja utire put tranziciji u zemlji.

Moskva:Svrha je izbeći vakuum

Ruski ministar Lavrov rekao je da današnje glasanje u Siriji ima za svrhu da se izbegne pravni vakuum u zemlji dok ne budu održani prevremeni izbori u skladu sa novim ustavom.

“Strane u Siriji će morati da se usaglase po pitanju novog ustava i načina na koji vide strukture koje su potrebne kako bi se obezbedila sigurna tranzicija ka novom sistemu”, rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, već je jasno da bi novi ustav trebalo da bude donet kao rezultat ovog političkog procesa, na osnovu kojeg treba da budu održani novi, prevremeni izbori, navodi britanska agencija.

“Ali, pre nego što se to dogodi, trebalo bi izbeći bilo kakav pravni vakuum… Izbori koji se danas održavaju imaju za svrhu da odigraju ulogu sprečavanja pravnog vakuuma”, zaključio je šef ruske diplomatije.

Izvor:Tanjug
Previous Novi zakon o zaštiti konkurencije u pripremi
Next Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

You might also like

Geopolitika

Merkel: Nemačka mora da nauči da živi sa “ruskom doktrinom”

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su sajber napadi iz Rusije toliko učestali, da Nemačka mora da nauči da ih tretira kao svakodnevnicu.

Geopolitika

Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije

Iranski ministar kulture Ali Jannati izjavio je danas da Iranci ove godine neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog “prepreka” koje je postavila Saudijska Arabija, koja se stara o najsvetijim

Društvo

Koliko će američke sankcije prema Rusiji uticati na EU?

Američki Senat potvrdio je nove sankcije Rusiji koje predviđaju i kazne za firme koje sarađuju sa ruskim energetskim sektorom, a koje bi mogle da imaju dalekosežne posledice po energetsko snabdevanje