Sada je pravi trenutak za uzimanje stambenog kredita

Sada je pravi trenutak za uzimanje stambenog kredita

Finansijski stručnjaci savetuju da je zbog smanjenih cena stanova i niže kamatne stope, sada trenutak za podizanje stambenog kredita.

B92 je istraživao koliko su građani Srbije spremni da se upuste u višedecenijsko kreditno zaduženje.

Cene su pale, kamate su od 3,5 do 4 odsto, Euribor je sišao ispod nule, pa ko voli – nek izvoli. Deluje da se tržistu nekretnina sprema eksplozija i da će građani početi masovno da dižu kredite. Ipak, da li je tako?

“Banke se trude naravno da obezbede kvalitetne klijente, čine sve što mogu, nude evo i dinarske kredite čuo sam nekoliko banaka za kupovinu stanova. Ali, čini se da ovde očekivanja igraju značajnu ulogu prvo s jedne strane, i kreditna sposobnost“, kaže ekonomista Zoran Grubišić.

Stabilizacije tržišta ima, ali još smo daleko od zlatnog perioda 2005. do 2009, kažu u agencijama za nekretnine.

“Svakako se poboljšanje na tržistu nekretnina od prošle 2015. godine oseća, ali u smislu neke stabilnosti cena. Međutim, ono što se prodaje to su uglavnom nepokretnosti do 50 hiljada evra“, navela je Sanja Simić iz “Akropola nekretnine“.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, za prva dva meseca ove godine osigurano je 1.200 stambenih kredita, a u istom periodu prošle godine bilo ih je 900.

foto: blog.credit.com

foto: blog.credit.com

Građani, uglavnom, smatraju da je došlo vreme za podizanje kredita.

Bankari su optimisti. U Cociete generale banci kažu da su u martu ove godine imali 60 odsto više zahteva za sve kredite nego u martu 2015.

“Naši građani, naše stanovništvo već sada mogu da osete taj pozitivan impuls snižavanja referentne kamatne stope, zato što su sve banke izašle sa nižim ponudama. Činjenica je da stabilnost pozicije, da stabilnost radnog mesta direktno utiče da li će se tražnja nastaviti ili će ona biti u padu“, naveo je Dejan Vučinić iz ove banke.

Kod kredita vrednosti od 24.000 evra na 25 godina, korisnik će imati prve tri godine ratu od 114, a nakon toga će rata iznositi 116 evra mesečno. Ukupan iznos tog kredita, kada bude bio otplaćen, biće 39.347 evra.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Azijske berze: Kineske brojke proširile optimizam
Next Na tavanu pronašao izgubljenu Caravaggiovu sliku

You might also like

Banke i finansije

Stres test: Većina banaka otporne na eventualnu novu krizu

Italijanska, austrijska, španska i dve irske banke pokazale su najlošije rezultate na “stres” testovima, pokazao je dugoočekivani izveštaj evropskog tela za superviziju banaka (EBA).

Lične finansije

Elektronsko plaćanje polako suzbija gotovinu

Firme i građani se sve češće okreću jeftinijim i bržim novčanim transakcijama, gde je vrednost internet naloga u odnosu na papirne veća 4.010 milijardi dinara, a raste i promet preko

Tema dana

Vršački vinogradi prodati Swisslion Takovu za 4,6 miliona evra

Preduzeće Vršački vinogradi prodato je po ceni od 575 miliona dinara (4,6 miliona evra) koncernu Swisslion Takovo, u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića.