Republika Nauru postala 189. članica MMF-a

Republika Nauru postala 189. članica MMF-a

Republika Nauru, ostrvska državica u Tihom okeanu postala je najnovija, 189. članica Međunarodnog monetarnog fonda.

Sporazum sa MMF-om juče je na svečanosti u State Department-u potpisao nauranski ministar finansija David Adeang, saopštio je MMF.

Nauru je aplicirala za članstvo u aprilu 2014. godini. Inicijalna kvota Naurua iznosi dva miliona specijalnih prava vučenja, svojevrsne valute MMF-a, što je oko 2,8 miliona dolara.

Zakonsko Sredstvo plaćanja na ostrvu je australski dolar.

Republika Nauru je druga po površini ( 21 km2) najmanja članica MMF-a, nakon polinezijske državice Tuvalu.

Nauru se nalazi 40 kilometara južno od ekvatora. Na severu su Solomonska ostrva, a na više od 4.000 kilometara nalazi se najbliži komšija Australija.

Populaciju koja broji 12.809 stanovnika (2004.) čine Nauruanci 58%, ostali ostrvski narod u Tihom okeanu 26%, Kinezi 8% i Evropljani 8%.

Ekonomija Naurua se oslanja na još uvek bogata nalazišta fosfata. Eksploatacija fosfata započela je 1901. i prirodno bogatstvo je prilično iscrpljeno.

Kako bi održala visoki standard života, vlada Naurua je kratko u 1990-ima od države stvorila porezni raj i centar za pranje novca.

Od 2001. godine, privreda se održava uz pomoć australske vlade, koja za uzvrat od Naurua traži smeštanje tražioca azila koji pokušavaju ući u Australiju.

U poslednje vreme značajan prihod se ostvaruje od izdavanja dozvola za ribolov.

Izvor:Agencije
Previous Aukcija sirovog zlata u Rusiji
Next Jeftiniji evro i banke zaslužne za rast berzanskih indeksa

You might also like

Najvažnije vesti

Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 182,6 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 182,6 miliona evra (200 miliona dolara) za poboljšanje upravljanja javnim rashodima i unapređenju efikasnosti i finansijske održivosti javnih preduzeća u oblasti

Makroekonomija

Samit G20: Slobodna trgovina i otvorena tržišta glavne teme

Ministri finansija iz 20 vodećih ekonomija sveta okupljaju se danas u Nemačkoj, u trenutku kada raste bojazan od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog politike američkog predsednika Donalda Trampa “Amerika na

Makroekonomija

Ogromna zaduženost SAD – 12.840 milijardi dolara

Zaduženost Amerikanaca u drugom ovogodišnjem tromesečju dosegnula je rekordan nivo od gotovo 12.500 milijardi dolara i to zahvaljujući umerenom rastu hipotekarnih i kredita za automobile te dugu po kreditnim karticama.